Hlavní obsah
Článek

Pokud se v České televizi díváte na právě reprízovaný seriál Byl jednou jeden dům (1974), jistě jste v něm zaregistrovali postavu Majky Drvotové.

Tuto půvabnou tmavovlásku se zasněným pohledem ztvárnila Zuzana Ondrouchová (20. 3. 1950 – 3. 2. 1978), která by dnes jistě patřila k velkým oporám českého filmu i divadla. Herečka ale svůj talent nestačila naplno rozvinout -  onemocněla leukémií a závažné nemoci bohužel podlehla.

Zuzana Ondrouchová, která pocházela z lékařské rodiny, původně zvažovala, že půjde také na medicínu. Protože se ale už od dětství objevovala v nejrůznějších filmech – tím prvním byla Honzíkova cesta (1956) –, nakonec se na základě bohatých zkušeností před kamerou rozhodla pro herectví.

Pohledná tvář, křehký zjev i hlas

Pražskou DAMU absolvovala v roce 1972 a po ní nastoupila do Východočeského divadla v Pardubicích. V roce 1976 přešla do Divadla Vítězslava Nezvala v Karlových Varech, ale své angažmá musela už rok poté ze zdravotních důvodů ukončit. Na divadelních prknech hrávala temperamentní děvčata a milovnice plné života.

Diváky okouzlovala svým křehkým zjevem a hlasem. K jejím největším divadelním postavám patří například Divá Bára, Rosalinda v Jak se vám líbí, nebo Anna ve hře Richard III. Hostovala také v Národním divadle, kde se představila v roli Verunky ve hře Naši furianti.

Filmová scéna, ze které mrazí

Během svého krátkého života si stačila zahrát i v řadě filmů, vždy šlo ale o epizodní postavy. I přesto na sebe dokázala strhnout pozornost. Velice autentický byl její výkon v roli dívky Radky, kterou ve filmu Vrah skrývá tvář (1966) sexuálně zneužíval její otec. Scéna, v níž podstupuje rekonstrukci pokusu o znásilnění, je nesmírně působivá a doslova z ní mrazí. Ondrouchové bylo tehdy pouhých 16 let.

Skvělá nezletilá matka

Jedinou hlavní roli dostala v komedii Václava Kršky (†69) Dívka s třemi velbloudy (1967). V té si střihla 16letou dívku Bobinu Gromovou, která přijde nechtěně do jiného stavu s montérem Pepou (Jan Langšádl) odjíždějícím do Alžírska. Bobinin příběh tak kopíruje osud její 32leté matky v podání Slávky Budínové (†78).

Diváci, kteří snímek viděli, se shodují, že mladičká Zuzana Ondrouchová byla této ostřílené herecké veteránce víc než důstojnou partnerkou. Příběh o nezletilé nastávající matce je vlastně groteskou, ve které vynikly kontrasty převzaté ze života. Mladá nezkušená dívka sní o velké lásce, ale montérovi kumpáni vědí své: „Jó, Pepan, ten měl ženskou na každý štaci.“

Prý si ji vybral sám Kostka

Naposledy se Ondrouchová objevila před kamerou ve sci-fi komedii Zítra vstanu a opařím se čajem (1977). V hlavní roli pilota letů do minulosti se ve filmu představil Petr Kostka (81), který ale scénář po prvním přečtení vrátil s tím, že tuto postavu hrát nechce.

Zaujal jej teprve po druhém čtení. Ke Kostkově rozhodnutí možná přispěla i skutečnost, že režisér Jindřich Polák (†78) mu nabídl možnost vybrat si ženskou partnerku. A tak se po jeho boku nakonec objevila právě Ondrouchová. Jde zřejmě o její nejznámější filmovou roli, protože komedie se reprízuje poměrně často.

Předčasně vyhaslý talent

Zuzana Ondrouchová byla krátce provdaná za herce, režiséra, scenáristu a dramaturga Petra Svárovského (70). Boj s rakovinou sváděla dlouho a statečně, jenže nemoc byla nakonec silnější.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám