Hlavní obsah
Článek

Americká herečka Patricia Arquette (51) si z víkendového předávání cen Emmy v losangeleském divadle Microsoft odnesla sošku pro nejlepší herečku ve vedlejší roli (za seriál Odhalení). Její děkovná řeč byla z velké části adresovaná sestře Alexis, která v roce 2016 po devětadvaceti letech života s HIV zemřela na selhání srdce. Bylo jí 47 roků.

Ve své řeči Patricia volala především po konci „pronásledování“ transgender a transsexuálních lidí a jejich začlenění do společnosti.

„Jsem nesmírně vděčná, že pracuji. Že i jako padesátnice zažívám skvělé okamžiky. Ale v srdci mám smutek. Ztratila jsem sestru Alexis. Navíc jsou transsexuální lidé stále perzekuováni. A já truchlím každý den, Alexis. A budu tak dlouho, dokud nezměníme svět a transsexuální lidé přestanou být pronásledováni,“ uvedla Arquette s tím, že jako herečka může zahrát, že je všechno v pohodě, ale prožívá „obrovský zármutek“.

Zároveň vyzvala zaměstnavatele, aby transgender a transsexuálním lidem dali práci. „Jsou to lidské bytosti. Zaměstnejte je. Odhoďte všudypřítomné předsudky,“ dodala.

Alexis se také věnovala herectví. Jednou z jejích prvních rolí, kterou ztvárnila ještě jako Robert Arquette, byl, paradoxně, transvestita jménem Georgette ve filmu Poslední útěk do Brooklynu (1989). V kariéře před filmovými kamerami pokračovala i po proměně, vystupovala také jako drag queen v kabaretech.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám