Hlavní obsah
Článek

Být členem královské rodiny má bezpochyby své klady, ovšem jako všechno v životě i zápory. Jedním z těch největších je značně omezená svoboda. Projevu, chování, života jako takového. Urozený člověk se zkrátka na veřejnosti nemůže chovat jako „obyčejný“ smrtelník. Ne všechny skandály prince Harryho (39), který dnes slaví narozeniny, ale byly jen nafouknutou bublinou, jak to tak často u veřejně známých osobností ze sféry zábavní i politické bývá. Uměl šlápnout hodně vedle.

Léčebna kvůli marihuaně a alkoholu

V šestnácti Harryho jeho otec princ Charles poslal na kliniku kvůli kouření marihuany a pití alkoholu. Šlo o jednodenní návštěvu centra, během níž se Harry setkal s lidmi závislými na kokainu a heroinu a která prý mladého prince značně vyděsila.

Rvačka s fotografy

Když v roce 2004 Harry opouštěl jeden z londýnských klubů, dostal se do potyčky s fotografy. Princ a jeden z paparazzi skončili se zraněným obličejem. První zmíněný do něj dostal ránu foťákem, druhému přístroj rozsekl ret.

Kostým se svastikou

Jde o asi největší princův skandál a nutno uznat, že nad jeho chováním zůstává dodnes rozum stát. V roce 2005 se Harry objevil na akci v nacistickém kostýmu a po fotkách skočila nejen britská média. Nutně to vedlo k pokorné omluvě. „Je mi velice líto, pokud jsem někoho urazil nebo zesměšnil. Byla to nešťastná volba kostýmu, omlouvám se,“ sypal si popel na hlavu.

Rasistická přezdívka kolegy

Na videu z roku 2006, které vzniklo na vojenské akademii, označil Harry svého kolegu slovem „Paki“ (osoba s pákistánskými kořeny, hanlivé označení pro přistěhovalce) a byl nařčen z rasismu. I v tomto případě byla oficiální omluva nezbytná: „Princ Harry si plně uvědomuje, jak útočný může tento termín být, a velice se omlouvá za urážku, kterou toto slovo může způsobit. Nicméně před třemi lety (video se na veřejnost dostalo až v roce 2009 - pozn.) princ tento termín použil bez jakéhokoli zlého úmyslu a jako přezdívku člena své jednotky. V žádném případě nešlo o urážku,“ vysvětloval jménem Harryho palác.

Obvinění z týrání zvířat

V roce 2010 došlo během póla ke zranění princova koně ostruhami. Harry však podle mnohých hru neukončil a zvíře tak mělo trpět. Mluvčí obvinění vyvracel tvrzením, že Harry přestal hrát, hned jak si zranění koně všiml. Incident dokonce vyšetřovala sportovní asociace, která Harryho zbavila obvinění.

Nahota ve Vegas

Říká se, že co se stane ve Vegas, zůstane Vegas. Ovšem ne, když jste potomek nástupce na britský trůn. V roce 2012 Harry ve městě hazardu pařil tak divoce, až na party skončil nahý. Jeho zadek se následně objevil na titulkách deníků po celém světě.

Cesty soukromými letadly

Možná nelze mluvit přímo o skandálech, ale ani po sňatku s bývalou americkou herečkou Meghan Markle (42) a založení rodiny není kolem Harryho klid. V posledních týdnech manželé například rozzlobili ekologicky smýšlející lid několika cestami soukromými letadly. Krátce nato sice Harry představil projekt věnující se mj. udržitelnému cestování, ani to ale zatím nestačilo, aby lidé přestali řešit chování vévody a vévodkyně ze Sussexu.

Peníze za rekonstrukci Frogmore Cottage

Některým Britům také leží v žaludku částka, která padla na rekonstrukci domu Harryho a Meghan, Frogmore Cottage. Měla činit víc než 68 milionu korun, které šly podle kritiků využít lépe než na renovaci královského příbytku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám