Hlavní obsah
Článek

V médiích tato informace sice již proběhla, ale ne úplně přesně. Partnerka miliardáře Karla Janečka (50) Lilia Khousnoutdinova se stala patronkou projektu, který inicioval vznik porodních domů po celé České republice. První se bude brzy otvírat přímo v Nemocnici Na Bulovce. Navazuje na něj kampaň, která si dala za úkol shromáždit prostředky na specifické vzdělávání porodních asistentek.

Lilia oslovila manželku zpěváka Tomáše Kluse (37), která je sama maminkou třech dětí, Tamaru Klusovou (36), aby vymyslela a připravila podpůrné video k celé kampani. „Když Lilia přišla s prosbou, zda bych nevymyslela video pro jejich iniciativu Ať Žijí!, která má za cíl vytvořit školicí centrum pro porodní asistentky, ani na moment jsem neváhala,“ svěřila Tamara. Aby klip působil reálně, představí se v něm skutečné porodní asistentky i lékařky.

Kampaň Ať Žijí! vzniká ve spolupráci s lékaři a také se za ni postavila celá řada známých tváří - rodičů jako například Bára Poláková, Pavel Liška, Tomáš Klus, David Koller nebo Lenka Dusilová.

Khousnoutdinova, patronka projektu a matka syna Lea a dcery Isabelky, říká, že jí jde hlavně o to, aby měly ženy možnost rodit v podmínkách, kde se na ně nebude spěchat, kde budou respektována jejich přání, a kde zároveň bude nablízku lékař a potřebné vybavení pro případ komplikace.

"Porod byl, je a bude přirozenou věcí, a i když se tomu stále hodně lidí posmívá, tak může být opravdu krásným a nezapomenutelným zážitkem pro matku i blízkou rodinu. To se ale těžko děje, když na vás svítí zářivkami, musíte být na porodním lůžku, a ještě vám v některých případech stále nabízejí různé podpůrné medikamenty na urychlení porodu. Přitom když je miminko v pořádku, chce to čas, a hlavně se naladit psychicky v hlavě a porod pak probíhá v klidu," míní Lilia.

"Proto je důležité podpořit vznik porodních domů, kde se budou maminky cítit v bezpečí a budou mít čas rodit tak, jak potřebují. V cizině jsou tyto instituce naprosto běžné a nikdo je tam nezpochybňuje jako u nás. Vše je ale na dobré cestě a už jsme hodně blízko našemu cíli, což mě naplňuje radostí," upřesnila.

Reklama

Další články

Načítám