Hlavní obsah
Článek

Amélie z Montmartru. Tenhle film byl prý poslední kapkou při rozhodování, když Lucie Zedníčková (55) před čtrnácti lety uvažovala o jménu pro svoji dceru. "I když je pravda, že málokdo její jméno napíše správně. Někdy je Amélie, jindy Amálie a občas i Amálka," svěřila nám herečka, která Amelii (s krátkým e) vyvezla právě na místa, která hrála hlavní roli ve slavném filmu a podle nichž tedy svoje jméno dostala.

S oběma jsme absolvovali procházku Paříží, která byla pro Amelii první. "Studuji francouzské gymnázium, učím se francouzštinu už třetím rokem a Paříž jsem milovala už na dálku. Užívám si to, že jsem poprvé na Champs-Élysées, u Vítězného oblouku, poprvé jsem viděla Notre Dame. Strašně se mi tady líbí," svěřila Amelie.

Lucie už byla v Paříži několikrát. "Vždycky mě něčím novým překvapí, někdy příjemně, jindy nepříjemně. Přijde mi, že je špinavější, než bývala, a když jsem šla okolo Notre-Dame, bylo mi hodně úzko. Když to člověk vidí v televizi, je to smutné, ale naživo je to nepopsatelný pocit. Doufám, že to opraví, protože je to strašná škoda," dotkl se jí pohled na katedrálu, kterou před pár měsíci poničil požár.

Povídání jsme ale chtěli uzavřít pozitivněji, třeba o hereččině nejoblíbenějším místě ve francouzské metropoli. "Miluju právě Montmartre, protože jsem tady byla poprvé s rodiči ve věku, ve kterém je teď Amelie. Pamatuju si, že jsme byli na jídle právě v takové zapadlé hospůdce na Montmartru, a od té doby ji pořád hledám. Asi se sem budu vracet tak dlouho, dokud ji znovu nenajdu," usmívala se Lucie.

Reklama

Další články

Načítám