Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Se spisovatelkou Radkou Třeštíkovou (42) jsme se o možnosti zfilmovat některých z jejích románů několikrát bavili. Naposledy na premiéře filmu Po čem muži touží režiséra Rudolfa Havlíka, kde se podílela na scénáři. Nechtěla ale nic zakřiknout.

A nyní už se podle jejího románu Bábovky, kterého se prodalo 160 tisíc výtisků, točí, přičemž snímek režíruje právě Havlík. "O zfilmování Bábovek jsme s Rudou začali mluvit pár měsíců po tom, co kniha vyšla. Tedy v době, kdy jsem vůbec netušila, jak velký bude mít úspěch,“ svěřila Radka, která ovšem neměla ani tušení, že s natáčením začne zrovna v době, kdy bude zaměstnána jinou náročnou aktivitou jako účastnice nové řady StarDance.

Práce na scénáři Bábovek ostatně probíhala skoro čtyři roky. „Celé roky jsme se snažili, aby se film lišil od knihy co nejmíň, především v emoci, kterou má kniha i film vyvolat. Film bude stejně jako kniha pavučinou postav se vzájemně propletenými osudy, ale pro zachování srozumitelnosti - přeci jen film není kniha a nemůžete listovat zpátky - je nakonec “bábovek” míň, namísto dvanácti ženských osudů sledujeme sedm,“ vysvětlila spisovatelka.

Radka Třeštíková prozradila i to, jak se rodilo herecké obsazení při psaní scénáře. „Nějakou představu jsem měla, nějak jsem si postavy představovala při psaní knihy i při psaní scénáře, ale vyloženě na tělo jsme postavu nepsali nikomu, naopak jsme s tím obsazením úmyslně zamíchali, aby herci dostali role, které jim nejdou vyloženě po srsti, a ve kterých na ně diváci nejsou zvyklí,“ svěřila.

„Finální obsazení je ohromné, plné talentů mladých i těch osvědčených. Obsazení jednotlivých žen pro nás byl očistec, protože jsme zvažovali každou postavu velmi pečlivě. Lenka Vlasáková (51) hraje postavu Milušky, Bára Poláková (40) přivede k životu postavu Karolíny a jejím partnerem je Rostislav Novák, Táňa Pauhofová (40) jako Renata bude hereckou partnerkou Ondřeje Vetchého (61) a Jana Plodková (42) získala roli Lindy, ženy na okraji společnosti, která se snaží žít normální život. V rámci ústředních dvojic jsem počítal již od začátku s Ondrou Vetchým a Markem Taclíkem (50). Jiří Langmajer (57) je můj kamarád a tentokrát je tak hodný, že nám spíše pomáhá dotvářet celý příběh v menší roli. Podstatné je, že se nám podařilo i do malých rolí sehnat skvělé herce, protože to bývá velká bolest českých filmů,“ upřesnil Rudolf Havlík.

Jako první se začaly natáčet scény, v nichž je nejdůležitější postavou Linda, kterou hraje Jana Plodková. „Scénář mě zaujal životem, který se každou větou odehrává. Moje postava je Linda, jejím povoláním je služba mužům, které ji zprostředkovává její partner Marek neboli Marek Taclík. Ano, je to prostitutka, ovšem na vyšší úrovni a postupem času zjišťuje, že současná práce a současný způsob života už nejsou tím, čím byly,“ prozradila o roli.

A jak probíhá příprava na netypickou roli lehké ženy? „Příprava je stále v procesu. Vizi kostýmů i líčení už mám a teď k nim postupně dodávám obsah. Baví mě si představovat různé situace a reakce Lindy. Dívám se na ni z různých úhlů pohledu a až přijdu na plac, doufám, že Linda bude kompletní," věří herečka.

Natáčení pod vedením hlavního kameramana Václava Tlapáka potrvá až do začátku října a proběhne nejen v Praze a okolí, ale i v atraktivním Bangkoku, kde se bude točit jeden týden. Premiéra filmu je naplánována na příští září.

Reklama

Další články

Načítám