Hlavní obsah
Článek

Režisér Quentin Tarantino (61) do světa vypustil svůj devátý snímek Tenkrát v Hollywoodu s Leonardem DiCapriem (49) a Bradem Pittem (60) v hlavních rolích. Zasazen je do konce šedesátých let a filmového prostředí v Los Angeles.

Vzhledem k tématu se ve snímku objevují scény a postavy mající reálný podklad. Jednou z nich je postava mistra bojových umění Bruce Leeho, kterého Tarantino vykreslil jako vychloubačnou hvězdu, jež o svých schopnostech ráda mluví, ale hůř je pak dokazuje. „Docela arogantní týpek,“ řekl na konto Leeho. Právě to se nelíbí dceři zesnulého herce a bojovníka Shannon Lee.

„Mohl by o tom držet hubu. To by bylo opravdu hezké. Nebo by se mohl omluvit, anebo říct ‚Ve skutečnosti nevím, jaký byl Bruce Lee. Napsal jsem to tak do filmu. Ale nemělo by to být bráno, jako že takový byl ve skutečnosti‘,“ míní Shannon.

Ukázka z filmu Tenkrát v Hollywoodu

Ve scéně, která jí vadí, se postava Leeho (Mike Moh) chlubí svými elitními bojovými schopnostmi a tvrdí, že by ochromila i Muhammada Aliho. Postava kaskadéra Cliffa Bootha (Brad Pitt) se mu za to směje a dojde k souboji, v němž má Lee s Boothem co dělat.

Slova o aroganci režisér pronesl na uvedení snímku v Moskvě. „Lidé říkají, že to o Muhammadu Alim by (Lee) nikdy neřekl. No, tak řekl. Nejen že to řekl on, ale jeho žena, Linda Lee, to uvedla ve své první biografii, kterou jsem četl. Prostě to řekla,“ uvedl Tarantino.

Na otázky, zda by postava Cliffa mohla přemoct Bruce Leeho, pak uvedl, že je to to stejné, jako by se ho lidé ptali, jestli by Lee vyhrál v souboji s Draculou. „Když říká, že Cliff by mohl přebít Bruce Leeho, jde o fiktivní charakter, takže by samozřejmě mohl.“

Leeho dcera vidí problém mj. v tom, že režisér chce film „na jednu stranu zakládat na faktech, na druhou chce natočit fikci“.

Filmový magazín Variety, který reakce Shannon Lee přinesl, dodává pasáž z knihy Lindy Lee Cadwell Bruce Lee: Muž, kterého jsem znala jen já, k níž Tarantino zřejmě odkazoval: „Ti, kteří viděli Leeho, by si na něj vsadili, že by Cassiuse Claye (jméno Muhammada Aliho) dostal“. Ale s poznámkou, že jde o citaci kritika, ne autorky samotné.

Reklama

Další články

Načítám