Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kdo zná pohádku Lotrando a Zubejda, pamatuje si nejen na představitele ústředních rolí Barboru Seidlovou a Jiřího Stracha, ale také na moudrého průvodce drvoštěpa Drnce (Pavel Zedníček), pana Lustiga. Ztvárnil ho Arnošt Goldflam.

Ten má na kontě mnoho rolí, filmových i seriálových, jeho Lustig ale patří k těm nejznámějším, stejně jako Arnošt z Dědictví aneb Kurvahošigutntag. A ačkoli ho spousta televizních diváků zná především jako herce, Goldflam se zdaleka nevěnuje pouze této profesi. Je autorem několika her, úspěšných nejen u nás, ale také v zahraničí, divadelním režisérem a rovněž spisovatelem.

Jako kmotra své vlastní knihy si uznávaného dramatika nyní přizvala novinářka Kateřina Farná, která pokřtila knižní prvotinu Jak jsem potkala Brusel. Jde o knížku o životě, lidech, kultuře, jídle, ale také skrytých pokladech a zvláštnostech belgické metropole, již spousta lidí vnímá především v souvislosti s Evropskou unií, a potažmo politikou, a autorka, která zde čtyři roky působila, chce město ukázat „za tou politickou bublinou“.

„Brusel nepatří mezi na první pohled atraktivní a romantické turistické destinace. Navíc má pověst šedivého a upršeného místa, kde se zabydlely desetitisíce evropských úředníků, lobbistů a diplomatů. K napsání této knihy mě vedlo mimo jiné to, že Brusel jako město si nezaslouží mít tak pošramocenou reputaci. I když se tam odehrává nejvyšší evropská politika, žijí tam rovněž obyčejní lidé, kteří se musejí dennodenně vypořádávat se všemožnými nástrahami. Přitom to většinou dělají s nadhledem a obdivuhodnou tolerancí,“ říká Farná.

Výběr kmotra nebyl náhodný, i Goldflam má k tomu městu vztah. „Cesta do Bruselu pro mě byla jednou z prvních možností podívat se do světa. A ten svět mě okouzlil,“ řekl na křtu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám