Hlavní obsah
Článek

Její vlídnou a usměvavou tvář máme spojenou především s postavami láskyplných a starostlivých maminek a babiček. Pamatujeme si ji také jako milou průvodkyni dětským televizním pořadem Kouzelná školka. Je zajímavé, že ona sama o hereckou profesi původně nestála. Původně se chtěla stát zpěvačkou, ale maminka ji od toho odrazovala. K herectví ji nakonec přiměly Shakespearovy verše.

V Německu jí šlo o život, přežila jen zázrakem

Narodila se 11. května 1924 v Českých Budějovicích jako Libuše Drboutová a vyrůstala se dvěma staršími bratry. Ti jí pochopitelně tropili nejrůznější alotria, ale díky nim prý také znala všechny možné indiánské náčelníky. Otec zemřel, když jí bylo pouhých šest let, a matka se pak musela v rodinném koloniále hodně ohánět, aby je všechny uživila. Když bylo Libuši devět let, přestěhovali se do Prahy. V roce 1942 se přihlásila na státní konzervatoř, jenže v tom samém roce Němci školu zavřeli a ji poslali na práci do Reichu.

Nejdřív se dostala do továrny v Berlíně, ale kvůli neustálým náletům to tam bylo o život. Každý den proto posílala mamince domů lístek, že přežila a je naživu. Když se vrátila domů, žasla, kolik těch lístečků bylo. V Německu ji pak přesunuli ještě na venkov do solných dolů, kde byl sice klid, zato tu fárali každý den 600 metrů pod zem. Sůl netěžili, v obrovských slujích vyráběli součástky do letadel. Havelková také vzpomínala, že práci všelijak sabotovali, ale nakonec se šťastně vrátila domů a po válce dokončila i studium.

Vychovala řadu hereckých hvězd

První větší filmovou příležitost dostala v roce 1956 ve filmu Robinsonka, kde ztvárnila postavu Toničky. V oscarových Ostře sledovaných vlacích (1966) se objevila jako manželka přednosty stanice. V jedné scéně zde cpala šišky do husy, což jí nedělalo žádný problém – dobře si to pamatovala z dětství. Zahrála si také v seriálech Nejmladší z rodu Hamrů (1975) nebo My všichni školou povinní (1984).

Naposled se objevila na plátně v roce 2011 v rodinném snímku Modrý tygr. Působivá byla i její divadelní kariéra - od roku 1960 byla v angažmá v pražském Národním divadle, kde zazářila v sedmi desítkách rolí, a hostovala zde i po odchodu do penze v roce 1990. Vyučovala také na DAMU a mezi jejími studenty najdeme samá známá jména - Hanu Maciuchovou (73), Danu Kolářovou (72), Jaroslava Satoranského (79), Jiřího Lábuse (69) či předčasně zesnulé Petra Svojtku (†35) a Jiřího Hrzána (†41).

Dětské publikum milovala

Vdaná byla jen jednou. Na začátku kariéry vystupovala často v ostravském rozhlase a seznámila se tu se skladatelem Svatoplukem Havelkou (†83). Po čase se vzali a narodily se jim dvě děti, dcera Daniela (67) a syn Ondřej (64), který je dnes uznávaným režisérem a hudebníkem. Manželství se ale po 12 letech rozpadlo a Havelková se poté už nikdy nevdala.

„Nějak jsem nebyla do světa, nebo jak to mám říct. Vždy jsem se cítila spíš upozaděná a ty muže jsem ani nějak nevyhledávala,“ zmínila při jedné příležitosti. Na sklonku života přišla herečka kvůli Ménièrově chorobě o sluch a trpěla také závratěmi. Právě nemoc ji připravila o její milovanou roli babičky v televizním pořadu pro děti Kouzelná školka. Havelková měla své dětské publikum velmi ráda a těšilo ji, že ji malí diváci poznávají a hlásí se k ní – v tramvaji, v metru i na ulici. Nicméně hereččina smrt 6. dubna 2017 zasáhla bolestně všechny divácké generace.

Reklama

Další články

Načítám