Hlavní obsah
Článek

Nejspíš neexistuje člověk, který by se nesetkal s herectvím Dagmar Havlové (71). Herečka ale oplývá talentem i v jiných uměleckých sférách. Málokdo ví, že ráda maluje.

Bývalá první dáma již od roku 2005 vytváří každoročně klapky s vlastním návrhem pro Zlínský filmový festival. Ptali jsme se jí, kde bere inspiraci. „Inspirace přichází ze všemožných zdrojů. Někdy ji beru ze všedních předmětů, z každodenních činností, někdy z přírody, jindy z vlastního nitra… Záleží to na momentálním rozpoložení i na období, které zrovna prožívám," vysvětlila oblíbená herečka.

Na naši otázku, jestli má výtvarného ducha, reagovala s úsměvem. „Ano, je to jeden z duchů, který mě chodí pravidelně navštěvovat,” smála se a jedním dechem dodala: „Jeden z narozeninových dárků, který jsem dostala od kolegů z Nadace VIZE 97, byl malířský stojan s dalším vybavením, takže i moje okolí tohoto ducha už vidělo.”

Malování je pro herečku určitou formou relaxace. „Je to můj koníček již dlouhá léta. Ale tvořím spíše pro vlastní potěšení, pro potěšení svých nejbližších nebo pro charitativní účely, jako právě v případě klapek či malovaných kamínků. Jednou jsem dokonce pro charitu malovala unikátní technikou pro nevidomé, což byl opravdu zajímavý zážitek. Jinak nedávám svá díla nijak na odiv,” říká Havlová.

Projekt filmových klapek má velkou historii, klapky jsou draženy na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalších začínajících tvůrců. Každá klapka paní Havlové se vydraží za částku kolem 50 000 Kč. Dagmar Havlová získala Zlatý střevíček Zlín Film Festivalu za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám