Hlavní obsah
Článek

Někteří pacienti odmítají metody klasické západní medicíny, a proto k ní hledají nejrůznější alternativy. Hledají někoho, kdo by se jim v těžké nemoci věnoval „jinak“. Jak ale může vypadat taková alternativní léčba v praxi? I známé tváře jako Eva Pilarová (†80), Dagmar Patrasová (67) či Jiřina Bohdalová (92) sice léčitele vyzkoušely, ale měly víc štěstí než rozumu, jak ukazuje nový dokument.

Režisérka Šárka Maixnerová spolu s infiltrátorkou Ivanou Lokajovou se skrytou kamerou rok mapovaly podivné léčebné praktiky v jednom pražském zařízení. Dokument Obchod se zdravím z cyklu Infiltrace uvede ČT1 v pondělí 21. května ve 21.05 hodin.

„Osm let se léčím se štítnou žlázou a má lékařka mě aktuálně, kvůli dlouho trvající únavě, poslala na imunologii. Zajímalo mě, jak by takové vyšetření vypadalo v jednom psychosomatickém institutu, který vede lékařka. Očekávala jsem, že mi nabídnou řešení problému, na jehož podstatu lékaři dlouhodobě nemohou přijít. Byla jsem připravená na psychologický rozhovor i somatická vyšetření. Psychologický rozhovor byl absurdní a manipulativní a somatická vyšetření prováděna necertifikovanými přístroji,“ prozrazuje „infiltrátorka“ Ivana Lokajová.

„Dozvěděla jsem se, že jsem anděl, hrozí mi rakovina a mozková obrna a psycholožka mi jako řešení nabídla, ať si najdu milence, nebo ať podstoupím detoxikaci, po které lze rakovinu doslova ‚vykadit‘. Během třinácti návštěv a dvou víkendových školení jsem utratila za toto ‚léčení‘ téměř třicet tisíc.“

Otázka, na niž dokument hledá odpověď, zní: Pokud alternativní léčbu provozují lékaři a psychologové, jsou pak svými akademickými tituly odpovědní v nelékařských zařízeních stejně jako ti v ordinacích a nemocnicích? „Chci věřit, že po zhlédnutí dokumentu budou lidé přeci jen více přemýšlet, komu svěří do rukou své vlastní zdraví,“ říká kreativní producentka Lenka Poláková, v jejíž tvůrčí producentské skupině snímek vznikl.

„V nemocnici mi sdělili, že se mi po třiceti letech diabetu zhoršily ledviny a mohla by mi hrozit transplantace. Proto jsem vyhledala zařízení s alternativní léčbou a na doporučení tamější doktorky jsem vysadila téměř všechny léky. Po jejich ‚léčbě‘ jsem zjistila, že moje ledviny jsou nefunkční a musím nastoupit na pravidelnou dialýzu,“ svěřila jedna pacientka.

„Se svojí sedmnáctiletou dcerou jsem zašla do zařízení, protože jsem potřebovala poradit, jak odbourat stres ze školy. Při naší první a jediné návštěvě dala doktorka dceři namalovat na tři papíry strom, postavu paní a postavu pána. Z toho paní doktorka hereckým výstupem usoudila, že jsme dceru doma, když byla malá, sexuálně zneužívali,“ přidala se další.

To jsou jen dvě citace z mnoha stížností na jedno pražské zařízení alternativní medicíny, které stály na počátku snímku Obchod se zdravím. „Jsem přirozeně nedůvěřivá a všem historkám, které jsem o tomto zařízení léta poslouchala, jsem věřila tak napůl. Ale když mi pak infiltrátorka začala nosit materiál, nevěřila jsem vlastním očím,“ popisuje zárodky vzniku snímku režisérka Šárka Maixnerová. Odbornými poradci tvůrců byli psychiatr s nástavbovou atestací z psychosomatiky MUDr. Radkin Honzák a onkoložka MUDr. Renata Koževnikovová, vedoucí lékařka Onko centra Zelený pruh.

Reklama

Další články

Načítám