Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

Filmař formující v 60. letech českou novou vlnu se v Hollywoodu zařadil mezi režisérskou špičku. Podívejte se na slavné herce, které Miloš Forman obsadil do svých filmů.

Svůj mimořádný talent prokázal už filmem Černý Petr (1963), v němž hlavní roli ztvárnil Vladimír Pucholt. Tohoto herce obsadil i do Lásek jedné plavovlásky (1965), kde s nahou Hanou Brejchovou vytvořil ikonický záběr symbolizující československou kinematografii 60. let. Už tehdy si Formana všimla Americká filmová akademie, která „Plavovlásku“ nominovala v kategorii Nejlepší cizojazyčný film, čehož se následně dočkalo i jeho další dílo Hoří, má panenko (1967).

Po sovětské okupaci v roce 1968 Forman emigroval do USA. Tam si nejprve reputaci získal filmem Taking Off a v roce 1975 doslova exceloval s Přeletem nad kukaččím hnízdem. Snímek českého režiséra později posbíral pět Oscarů. Z ceny se tehdy radoval samotný Forman i herecké hvězdy Jack Nicholson a Louise Fletcher.

Po muzikálu Vlasy (1979) a dramatu Ragtime (1981) se Miloš Forman vrátil pracovně do Prahy, kde natočil Amadea (1984) s Tomem Hulcem v roli fenomenálního skladatele a F. Murrayem Abrahamem jako jeho rivalem. Akademie film ocenila osmi Oscary. Vedle režiséra cenu získal i kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

Forman se vydal do historie i s filmem Valmont (1989), do kterého obsadil Colina Firtha a Annette Bening. V 90. letech natočil dva životopisné filmy - Lid versus Larry Flynt (1996) s Woodym Harrelsonem a Muže na Měsíci (1999) s Jimem Carreyem a Courtney Love. Posledním hollywoodským filmem Miloše Formana byly Goyovy přízraky (2006) s Natalií Portman a Javierem Bardemem. Kariéru ukončil v roce 2009 divadelním záznamem představení Dobře placená procházka z pražského Národního divadla.

Který film Miloše Formana je váš nejoblíbenější?
Černý Petr
2,4 %
Lásky jedné plavovlásky
3,3 %
Hoří, má panenko
16,2 %
Přelet nad kukaččím hnízdem
35,4 %
Vlasy
11,3 %
Amadeus
24,2 %
Lid versus Larry Flynt
5,1 %
Muž na Měsíci
2,1 %
Celkem hlasovalo 3882 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám