Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Fanoušci legendárního filmového a divadelního režiséra Juraje Herze (†83) mu nebudou mít šanci dát poslední sbohem. Tvůrce snímků Spalovač mrtvol, Petrolejové lampy či Habermannův mlýn odešel v neděli 8. dubna obklopen milovanou rodinou, která o něho do posledních chvil pečovala.

Podle informací Super.cz se jeho nejbližší rozhodli, že rodák ze slovenského Kežmaroku nebude mít veřejný pohřeb, ale rozloučí se s ním pouze v nejužším rodinném kruhu. Herz byl poslední měsíce v domácím léčení, kdy o něho po mozkové atace, kterou utrpěl loni na podzim, pečovala jeho životní partnerka Martina Hudečková (53).

Dílo Juraje Herze se řadí k československé nové vlně a vyznačuje se prvky hororu, humoru a erotiky. Mezi jeho nejznámější filmy se řadí snímek Spalovač mrtvol, navržený na Oscara za nejlepší cizojazyčný film v roce 1969. Za televizní film Sladké hry minulého léta získal Zlatou nymfu a Grand Prix na MTF Monte Carlo. Jeho drama Petrolejové lampy bylo uvedeno na filmovém festivalu v Cannes a úspěšná byla také jeho pohádka Panna a netvor nebo první český horor Upír z Feratu. Za své celoživotní dílo obdržel v roce 2009 Českého lva. V roce 2010 dostal na festivalu v Karlových Varech Křišťálový glóbus za dlouholetý umělecký přínos světové kinematografii.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám