Hlavní obsah
Článek

Ve věku 75 let v Londýně skonala modelka, jejíž dramatický příběh se stal předlohou pro film. Christine Keeler se do dějin zapsala především jako žena, jejíž poměr s ministrem obrany Albertem Profumem vyústil v ohrožení státního tajemství.

Ambiciózní Britku to už v mládí táhlo do vysokých společenských kruhů. V 15 letech se prosadila jako modelka a začala navštěvovat podniky pro londýnskou smetánku. Po aférce s americkým vojákem přivedla v 17 letech na svět dítě, které žilo pouhých šest dní.

Christine měla slabost pro vlivné muže. Kromě modelingu pracovala jako striptérka a společnice, což ji přivedlo do nejvyšších pater britské politiky. Mezi její milence patřil i ženatý politik Albert Profumo. Válečný veterán by nemanželský poměr sám o sobě ustál. Problém byl ale v tom, že Christine během studené války udržovala poměr i se sovětským vojenským atašé Evženem Ivanovem, který byl označen za špióna. Poskytovatelka rozkoše bez ohledu na politickou příslušnost se tak na obou stranách mohla dostat k citlivým informacím.

Profumo kvůli své aféře v roce 1963 rezignoval na funkci ministra obrany, což později vedlo k demisi premiéra Harolda Macmillana a vyhlášení předčasných voleb. Po životní prohře přijal ponižující práci a v londýnském obchodním domě uklízel veřejné toalety.

Příběh Christine Keeler byl v roce 1989 zfilmován jako Profumova aféra. Kontroverzní modelku a společnici politiků v něm ztvárnila herečka Joanne Whalley. Politický skandál Christine zviditelnil, ale trvalé slávy se nedočkala. Žila v ústraní s doživotním cejchem Profumovy aféry.

Reklama

Další články

Načítám