Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V poměrně nezvyklé herecké úloze budeme moct brzy vidět Vojtu Kotka (36), populární herec a režisér se objeví v dvoudílném historickém snímku Marie Terezie, který Česká televize odvysílá první a druhý den v příštím roce. Ve výpravném díle si zahraje Františka Štěpána Lotrinského, manžela slavné panovnice.

Na natáčení, na kterém se koprodukčně podílely hned čtyři televize ze čtyř různých zemí, vzpomíná Kotek rád, ale prý to nebylo vždy úplně snadné. Na place se totiž kromě českých herců objevovali kolegové z Rakouska, Slovenska či Maďarska a každý namlouval text ve svém jazyce. „Každá televize chtěla mít herecké zastoupení ze své země, a tak byl ten herecký ansámbl velmi rozmanitý. Vzhledem k tomu, že jsem tam byl mezi českými herci nejčastěji, tak jsem měl nejvíc dialogů s Maďary. Vedl jsem dialog se svým kolegou a on mi odpovídal řečí, které vůbec nerozumím. Ukázalo se, že v tom nejsem schopný se zorientovat,” vzpomíná Kotek a dodává, že nejsložitější bylo sehrát se právě s Maďary. „Bylo těžké najít konkrétní slovo, na které je třeba zareagovat, a ani nepomáhalo, když mi kolega řekl, jaká ta slova jsou,” smál se Kotek.

Herec si hodně vytrpěl také v okázalých barokních kostýmech. „Ačkoli to nebyla pohádka, tak svojí výpravností mi to pohádku dost připomínalo. Myslím si, že si kostyméři, maskéři a samozřejmě také herci sáhli na dno svých možností,” vzpomínal Vojta. „Paruka byla věc, která člověka nejvíc štve. V průběhu pracovního dne, který trval dvanáct hodin, se člověk nemohl opřít hlavu, nemohl si lehnout. Taky jsem chodil celou dobu v podpatcích, na což mi kluci nejsme zvyklí. A navíc bylo už docela vedro. Ve čtyřvrstvém kostýmu, který je sám o sobě těžký a nepohodlný, se člověk strašně pařil.

Maďarský režisér snímku popsal příběh slavné panovnice jako kombinaci lovestory a politického thrilleru. „Vzhledem k tomu, že jsem hrál postavu, která byla z politických otázek vyloučena, tak na mě zbyla spíše ta love story,” smál se Vojta Kotek.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám