Hlavní obsah
Článek

V posledních letech měli diváci jedinou příležitost vidět herečku Kateřinu Winterovou v pořadu Herbář, který natáčela s kamarádkou Lindou Rybovou. Teď se půvabná brunetka, která je maminkou dvou synů, vrací na filmová plátna díky novému filmu Ondřeje Trojana Toman, v němž si zahraje po boku Jiřího Macháčka.

Historický thriller je z temné a málo zmapované doby tzv. třetí republiky, z let 1945 – 48, kdy se v boji o moc mezi demokraty a Moskvou řízenými komunisty formovalo Československo na dalších čtyřicet let. A to za významného přispění šedé „rudé“ eminence, šéfa rozvědky, muže jménem Zdeněk Toman.

„Je pozoruhodné a smutné, jak se historické paralely neustále opakují. Ještě strašidelnější ovšem je, že si z nich neumíme vzít žádná ponaučení. Stačí se podívat na nedávné volby. Nenažranost a sebestřednost lidem zatemňuje mozky. Jako ovcím, které se dají koupit za kus chleba,“ vysvětluje režisér a současně producent filmu Trojan, proč opět sáhl po tématu z našich nedávných dějin.

Jiří Macháček, který během nabitých 38 natáčecích dní prakticky „neslezl z placu“, má podle vlastních slov za sebou nejnáročnější natáčení své kariéry. V hlavní roli Zdeňka Tomana vyšplhá díky bezskrupulózní povaze dobového veksláka, valutovým kontaktům získaným za války v Londýně a po válce využívaným k hromadění prostředků na podporu KSČ, z pozice řadového úředníka až na post vedoucího zahraniční rozvědky.

Pro Kateřinu Winterovou, která se v roli Tomanovy ženy Pesly stala dokonalým mixem zaryté komunistky a buržoazní paničky, ženy, pro kterou jsou komunistické ideje a společenské postavení nad vlastní dítě i život, bylo prý natáčení Tomana prací snů.

„Ve filmu hraje celá řada skutečných postav a příběh je lemován skutečnými událostmi. Bylo pro mne dost náročné popasovat se s nutností popisnosti některých scén, aby se divák ve vyprávění neutopil. Rozhodně to bylo náročnější a míň zábavné než vlastní práce s herci, kteří během natáčení odvedli vynikající a soustředěné výkony,“ shrnuje Ondřej Trojan své pocity z režijní práce na právě dokončeném filmu.

V dalších rolích uvidíme například Kristýnu Bokovou jako Tomanovu milenku, Stanislava Majera v roli generálního tajemníka KSČ Rudolfa Slánského, dále pak Marka Taclíka, Romana Luknára nebo Táňu Pauhofovou. Premiéra filmu, původně plánovaná na jaro, bude vzhledem k náročné postprodukci pravděpodobně posunuta na konec léta 2018.

Reklama

Další články

Načítám