Hlavní obsah
Článek

Tomáš Ortel asi bude skřípat zuby! Plzeňský okresní soud totiž v pátek rozhodl, že kontroverzní hvězda skupiny Ortel dostala neoprávněně ocenění nazvané Zlatá cena odkazu Karla Kryla (detailní foto v obrázcích). Spolek, který mu ji předal, si dle rozsudku nesmí brát jméno legendárního písničkáře nijak „do úst“!

Spolek Lidé lidem žalovala Marlen Magdalena Kryl za to, že označením ceny jménem jejího muže došlo k zásahu do jeho práv, která spravuje. V žalobě připomněla, že na webu má sdružení umístěny články proti uprchlíkům, homosexuálům, justiční mafii a prezentuje nejrůznější konspirační teorie (třeba o chemtrails).

A také spojení Krylova jména s Ortelem, jehož prý většinová veřejnost vnímá jako přinejmenším kontroverzní osobu (toho lidé často obviňují z rasismu, homofobie a nenávisti vůči uprchlíkům a muslimům obecně), se jí nelíbilo. Oboje obhajoba odmítla. Kritiku obsahu webu kvůli tomu, že píše jen pravdu, a výtky vůči Ortelovi označila za typickou sluníčkářskou lež s tím, že být to skutečnost, nedostal by stříbrného Slavíka.

„Paní Kryl se zejména snaží zamezit tomu, aby jméno jejího zesnulého manžela bylo zneužíváno k politické propagaci a agitce. Nesnaží se vymáhat nějaké peněžní zadostiučinění,“ vysvětlil Krimi Plzeň pohnutky vdovy advokát Tomáš Bejček.

Spolek podle něj údajně nerespektoval ani předběžné opatření, které k tomu soud vydal, a tak došlo i k vymáhání exekutory.

Lidé lidem se na místě proti rozsudku odvolali.

Vdova si také nechala před časem zapsat na jméno Karla Kryla ochranou známku z důvodu, aby zabránila jeho zneužívání třeba ze strany právě různých skutečných či rádoby vlasteneckých spolků. Již dříve se totiž jeho jménem některé oháněly.

Spolek na svých stránkách uvedl, že své zájmy v pozadí celé kauzy má i pražská kavárna a vyznavači temného slunce. A že si nemůže vdova přisvojovat celý Krylův duchovní odkaz, který dle něj vlastencům také náleží.

Související témata:
Spolek

Reklama

Další články

Načítám