Hlavní obsah
Článek

Asi neexistuje mezi posledními třemi a více generacemi milovníků filmu na světě člověka, který by neznal dnešní oslavenkyni, nejslavnější rusovlasou divu Hollywoodu. Ženu s ústy, jež se v širokém okouzlujícím úsměvu dokážou doopravdy roztáhnout doslova od ucha k uchu. Také se vám nechce uvěřit, že Julii Roberts je padesát let? Ale jděte, vždyť léta její aktivní herecké dráhy nelze pomalu ani spočítat, stejně tak to, v kolika filmech hrála.

Přitom herectví pro ni rozhodně není žádným naplněním dětských snů. Kdepak. Julia vždycky toužila po tom stát se veterinářkou. Jenže, v rodině, kde oba rodiče i dva sourozenci jsou herci, zní profese zvěrolékaře nejen nebezpečně, ale skoro až exoticky. A protože bratr Eric už nějaký byznys u filmu měl, sehnal jí roli ve filmu, kde sám hrál. Byl jím snímek Červené jako krev (Blood Red) z roku 1989. Jde vlastně o jediný film, v němž si oba sourozenci zahráli spolu po boku Dennise Hoppera nebo Giancarla Gianniniho.

Pak už každý kráčeli vlastní klikatou uměleckou cestou, ale debutový snímek má v jejím životě přeci jen vyhrazené čestné místo jako splněné náročné zkoušky a následně VIP pozvánky do Hollywoodu. S Julií se tu mohlo počítat a její výjimečný zjev zajistil to, že si ji producenti snadno zapamatovali.

V tom množství filmů, které má Julia na svém kontě, bychom určitě měli vzpomenout právě ten jeden, který ji hned na začátku její kariéry rychlostí světla katapultoval mezi globální superhvězdy a z této kategorie už Julia nikdy nevystoupila. Slavným snímkem je samozřejmě Pretty Woman z roku 1990. Chronicky známá romantická komedie Garryho Marshala je vlastně parafrází pohádky o Popelce, kde Julia ztvárnila pouliční prostitutku Vivian a místo prince se do ní zamiloval finanční magnát Edward Lewis, Ostatně pro charismatického Richarda Geera (68) byl film také zásadním mezníkem v kariéře.

O devět let později se spolu ti dva pracovně sešli ještě jednou, a dokonce pod taktovkou stejného režiséra. Tehdy to byl film Nevěsta na útěku, kterou se v osobním životě, jak se za chvíli dozvíme, Julia skutečně stala.

Významově velmi důležitým mezníkem v jejím životě byl pak ještě film Erin Brockovich. Dostala za něj svého prvního Oscara a její honoráře s ním vyšplhaly tam, kam to nezvládla drtivá většina ostřílených hollywoodských bardů mnohem slavnějších jmen.

A jak to tedy bylo s tou nevydařenou svatbou? Skutečnou nevěstou na útěku se opravdu stala. A to ve chvíli, když to těsně před obřadem zabalila Kieferu Sutherlandovi poté, co se dozvěděla o jeho nevěře se striptérkou. Herec, který kvůli ní sám opustil vlastní manželku a dvě děti, to pak definitivně dorazil tvrzením, že sex s mrtvolou by byl zábavnější. Následoval její kolaps, hospitalizace v nemocnici a útěk do Irska.

V současnosti je ale zase v pořádku a určitě ještě hodně dlouho bude patřit mezi hvězdy stříbrného plátna!

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám