Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

Danielle Darrieux měla během života určitě na co vzpomínat. Pamětnice francouzské kinematografie se totiž dožila úctyhodné stovky let.

Na celém světě se už najde jen hrstka herců, kteří se na stříbrném plátně objevili už na počátku třicátých let minulého století. Danielle mezi ně patřila do včerejška, kdy zemřela ve francouzském Bois-le-Roi.

Poprvé se Darrieux v kinech objevila v roce 1931 ve filmu Coquecigrole. Režiséři o ni měli zájem i během druhé světové války, kdy účinkovala v produkci ovládané nacisty. I když byla obviněna z kolaborace, její kariéra neskončila. Herectví se věnovala až do pokročilého věku. V roce 2002 získala Evropskou filmovou cenu za vedlejší roli ve filmu 8 žen. Tehdy jí bylo 85 let.

Danielle Darrieux se dvakrát provdala. Jejím druhým manželem byl diplomat Porfirio Rubirosa, který ji příliš šťastnou neučinil. Byl totiž proslulý sexuálními aférkami. Mezi jeho milenky patřila i Zsa Zsa Gabor, která měla stejně jako Danielle Darrieux tuhý kořínek. Zemřela loni v prosinci ve věku 99 let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám