Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Před válkou šla z filmu do filmu, byla partnerkou Haase, Buriana i Nového, ale na hodně zajímavý filmový scénář by vydal i její vlastní život! Řeč je o prvorepublikové filmové hvězdě Trudě Grosslichtové, která svého času patřila k nejobsazovanějším českým herečkám a krátce před válkou se veřejnosti v podstatě ze dne na den ztratila z očí.

O životních osudech půvabné herečky, kterou si můžete pamatovat například z filmů Hrdina jedné noci (1935), Advokátka Věra (1937) nebo Ze všech jediná (1937) dlouhá léta chyběly informace. Jako poloviční Židovka byla Truda nucena přerušit slibně rozjetou filmovou kariéru. Do roku 1940 ještě hrála v divadle v Českých Budějovicích. Za války pracovala jako dělnice v továrně. Po osvobození se zamilovala do nizozemského vojáka Hanse de Vries, podruhé se vdala a odešla do Nizozemí.

K herectví už se Truda nikdy nevrátila a do Prahy se podívala už jen jednou, v osmdesátých letech krátce před revolucí. Kdysi obletovaná barrandovská hvězda zemřela jako Truda de Vries v roce 1995 v třiaosmdesáti letech.

Životní pouť krásky z filmů pro pamětníky připomíná unikátní kniha Mileny Novákové Já jedu dopředu, jak nejlíp dovedu, která je psána formou fiktivní biografie. Dozvíte se v ní řadu neznámých informací.

Vzácné archivní fotky z knihy si můžete prohlédnout v naší fotogalerii. Je mezi nimi také obrázek obdivované herečky v plavkách. „Tahle fotografie byla pořízena buď ještě za války, nebo těsně po válce. Vedle Trudy leží bílé páskové boty s dřevěnou podrážkou zvané dřeváčky, které začal za války vyrábět Baťa. Z toho lze usuzovat, že fotka z předválečného období nepochází, současně není z Nizozemska, kde Truda trávila už léto 1947,“ míní autorka knihy Milena Nováková.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám