Hlavní obsah
Článek

Od myšlenky k včerejší premiéře filmu scenáristky a režisérky Marty Novákové Osm hlav šílenství uběhlo celkem čtrnáct let. „Ten nápad na netradiční životopisný film o ruské básnířce Anně Barkovové vznikl v roce 2003, kdy jsem byla na místě, kde vznikaly první lágry, ale než jsem se tomu plně začala věnovat, uběhlo dalších pět let. Pak už jsem se do psaní vrhla naplno a začala shánět i peníze na realizaci. No a podařilo se. Ode dneška jde film do kin,“ uvedla režisérka a scenáristka díla.

Hlavní roli mladé nadané básnířky, která strávila v táborech sovětského gulagu a ve vyhnanství 22 let svého života, ztvárnila zpěvačka Aneta Langerová (37), která samozřejmě na premiéře nemohla chybět. A moc jí to slušelo.

„Když jsem dostala nabídku zahrát si Annu Barkovovou, nekývla jsem hned. Není to běžný film a trošku jsem se obávala. Je to velice silné téma, nicméně získala jsem velkou důvěru k autorce a režisérce a po několika měsících řekla ano a šla do toho,“ řekla Langerová.

Život v lágrech rozhodně nebyl procházkou růžovou zahradou, ale naopak drsnou a krutou realitou. Neběhal Anetě občas při natáčení mráz po zádech?

„Určitě ano. Běhal mi mráz po zádech z toho, když jsem si uvědomila, jaká to byla doba, jak to bylo složité pro Annu i pro mnoho dalších lidí, kteří se snažili bojovat za svobodu. A pak živořili v lágrech v nelidských podmínkách. Ale pozor, diváka film donutí nejen přemýšlet, ale určitě i v některých momentech pobaví. Marta Nováková zvolila takovou formu realizace, kdy navzdory tomu zoufalství a bezmoci divák objeví i příjemnější pocity. Je tam prostě úsměv i pláč,“ dodala Aneta Langerová.

Související témata:
Marta Nováková

Reklama

Další články

Načítám