Hlavní obsah
Článek

Byla velmi obézní a kvůli své váze se stala obětí častého zesměšňování. Poté, co ji deprese málem dohnaly k sebevraždě, se mladá Američanka z Massachusetts vrhla s nadváhou do boje. Během pouhých 18 měsíců shodila více než 50 kilogramů.

Jejími rozměry se prý bavili spolužáci na základce. Dokonce i v rodině se vždy našel někdo, kdo si neodpustil jízlivý komentář. „Byla jsem na tom mizerně a nenáviděla všechny aspekty sebe samé... Čím vyšší číslo se na váze ukázalo, tím hůř jsem se cítila,“ vzpomíná Heather Ernst (25).

Jenže depresi z těchto poznámek dokázalo zahnat zase jen jídlo. Váha dívky se tak dostala přes 119 kilogramů. A to už byl pořádný a nepřehlédnutelný problém. „Cítila jsem se stále hůř. Neustálé dobírání si z mé postavy mě dovedlo k tomu, že jsem jídlo používala jako zdroj emočního pohodlí. Když jsem byla smutná, dokázala jsem sníst půl litru zmrzliny. Vzpomínám si, jak jsem jednou dokonce snědla celý velký zmrzlinový dort,“ popisuje Heather svůj někdejší apetit.

Do toho všeho si našla ne zcela ideálního partnera. „Byl to toxický vztah, ale já ho přijala, protože jsem si myslela, že si lásku zasloužím. Nakonec to skončilo tím, že jsem čtyři roky žila s někým, kdo to se mnou nemyslel dobře a vůbec mě nerespektoval,“ postěžovala si Heather hořce. Po rodinném výletě v roce 2010, kde ji partner neustále zesměšňoval, uvažovala o tom, že spolyká prášky a všechno ukončí. Tehdy jí také diagnostikovali panickou poruchu.

K rozhodnutí zabojovat s vlastní váhou ji motivoval také neutěšený stav jejího otce, který byl bývalým maratonským běžcem, ale když mu diagnostikovali cukrovku, odmítl se podřídit jakémukoliv léčebnému režimu, takže ho postihlo hned několik mozkových cévních příhod. „Viděla jsem z první ruky, co se stane, když se o sebe nezajímáte. A já odmítla, aby takový byl i můj další život,“ popisuje bod zlomu v uvažování.

Na začátku jejího boje byla mezi obézními oblíbená bandáž žaludku. Po rekonvalescenci nastoupila tvrdá redukce množství i druhu stravy, kterou do té doby preferovala. Dnes zkonzumuje jen 1200 kalorií za den, její strava se většinou skládá z libového masa, ovoce, zeleniny a neobsahuje žádné jiné sacharidy. Čtyřikrát až pětkrát týdně pak navštěvuje hodiny spinningu nebo jógy. „Zpětná vazba je naprosto pozitivní. Žila jsem jen zlomkem toho, jak žiju dnes... Myslím, že většina lidí z mého okolí je šťastná a jsou na mě pyšní,“ svěřuje se Heather s tím, že to je pro ni ta pravá motivace, proč setrvat ve vytyčeném směru.

Reklama

Další články

Načítám