Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

I když už oslavil 80. narozeniny, opět nevynechal. Každoročně na svém kurzu připravuje na vystupování budoucí Muže roku herec Jan Přeučil (87). "Letos je to velmi sympatická skupinka dvanácti mladých mužů. Když to srovnám s minulými lety, jsou velice zajímaví, optimističtí, vstřícní, atmosféra byla při kurzu, který jsme spolu zvládli, velmi příjemná," shrnul Přeučil během soustředění v lázních v Dolní Lipové.

Etiketou, rétorikou a gentlemanstvím by podle něj finalisté měli reprezentovat svoji generaci a ukázat, jak by se mladí lidé měli chovat. "Rozdíly oproti generaci mé jsou velké. Tenkrát nebyl internet ani mobilní telefony, pokrok je velký. Ale nemělo by se zapomínat na to, že slovo a kontakt s lidmi, je pořád stejný. V jakékoli době bude mít slovo neuvěřitelnou magickou moc. Pořád platí krásná antická myšlenka, že řeč je obrazem vašeho ducha," míní.

Psaní SMS s různými zkratkami anebo hraní počítačových her místo čtení knížky k tomu moc nepřispívá. "Často dělám rétorické semináře anebo laboratoře, kde se setkávám i s řadou významných osobností, které neumí své vědomosti předat, protože ta slovní zásoba je velice malá. Jakékoli sociální sítě slovo, osobní kontakt a pohled z očí do očí nenahradí," myslí si Přeučil.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám