Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Byl to od něj šťastný nápad, kterého nikdy nebude litovat? Nebo mu to naopak obrovsky uškodí? To se teprve uvidí! Patrně nejbohatší český zpěvák Jaromír Nohavica (70) se vědomě veřejně postavil za velmi kontroverzního politika Tomia Okamuru a bouřlivé reakce i jeho vlastních obdivovatelů kvůli tomu na sebe nenechaly dlouho čekat! Hlasujte v anketě na konci článku.

„Potkal jsem se v Ostravě s Jarkem Nohavicou, popovídali jsme si a jsem rád, že máme podobné názory na aktuální palčivé problémy. Těším se na další setkání a přeji Jarkovi, ať se daří!“ napsal na své sociální síti kontroverzní politik Tomio Okamura, který tvrdě kritizuje muslimy a uprchlíky. Podle některých se veze na obří vlně populismu, získal však i docela velkou přízeň části nespokojených občanů, které baví jeho silácká prohlášení.

K textu přidal společnou fotku s Nohavicou. Ten potvrzuje, že nebyl nijak podveden či zneužit a že je podle něj takto vyjádřená podpora Okamurovi v pořádku. „Nevadí mi to. Je to sympaťák,“ odpověděl písničkář stručně na dotaz redaktora Super.cz.

U hodně fandů si ale touto podporou pravděpodobně pokazil reputaci.

Mnoho z nich ho totiž obdivuje pro jeho lyrické texty o lásce, a tak je údajná podpora údajného šířitele nenávisti rozezlila. „Jestli se to potvrdí, tak už ho nikdy nebudu poslouchat a vracím lístky na koncert! Tím mě zklamal. Jak může podpořit někoho takového?“ zlobí se dosavadní fandové.

Jiní pevně věří, že byl opravdu zneužit a že se to brzy potvrdí (přestože se již ukázalo, že tak to nebylo).

Pánové k sobě mají asi opravdu názorově blízko. O tom, co si myslí o muslimech, zpívá Nohavica v písni Baraba mi šahá na babu. „Arab mi šahá na babu, já mu snad oči vydlabu. Zabiju toho Barabu, toho Barabu, Alibabu. Ze Sýrie,“ pěje v na první pohled legračním songu.

Mnozí to brali pouze jako fór a legraci z hysterických lidí, kteří se bojí znásilňování českých žen muslimy. Jenže také to celé mohlo být myšleno vážně.

Když před lety Nohavicu nařkli z vědomé spolupráce s komunistickou Státní bezpečností, jeho pověst to docela pošramotilo a část obdivovatelů tehdy ztratil. Jiní mu zase po jeho vysvětlení situace zůstali věrní. Jak vyjde z této situace, která zavání skandálem?

Myslíte si, že kauza s Okamurou Nohavicovi uškodí?
Ano
9,8 %
Ne
90,2 %
Celkem hlasovalo 7006 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám