Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ewingův sarkom - tak se jmenuje vzácný typ rakoviny kostí, kterým onemocněla okouzlující bývalá Miss Teen Texas a talentovaná volejbalistka Jillian Williams (20). Když ji v září 2015 zahnaly bolesti kolene k lékaři, poslal ji původně domů s tím, že má zánět šlach.

„Trenér si na základě toho myslel, že jde o běžné poranění, s nímž můžete hrát, dokud je bolest snesitelná. Takže jsem odehrála ještě celou sezónu s tím, že na konci si zajdu na chirurgii,“ říká Jillian. „Když mi pak řekli, že je to rakovina, byla jsem šokována a nemohla tomu uvěřit,“ vzpomíná. Nabízelo se hned několik léčebných postupů, při nichž lze nohu zachovat, ale ani jeden z nich nevylučoval, že se rakovina vrátí. Proto se lékaři nakonec rozhodli pro tzv. rotační amputaci, při níž jí odstranili celých 36 centimetrů končetiny. Kotník s chodidlem pak přišili zpátky místo kolene. Aby svoji funkci mohl plnit, otočili ho ovšem o 180 stupňů. Chodidlo slouží jako základ pro protézu.

Díky své temperamentní povaze se Jillian s trýznivou skutečností dokázala úspěšně poprat a celou tuto situaci pozitivně zpracovat. „Zpočátku to bylo těžké, protože jsem měla velké bolesti. Ale přesto jsem hned začala cvičit, ve sprše jednoduše používám židli a naštěstí můžu ještě řídit,“ konstatuje suše. Své ‘nové’ noze začala přezdívat Yummy a s trenérem třikrát týdně maká na tom, aby mohla hrát volejbal profesionálně.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám