Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Je nejen překrásnou ženou, ale i bojovnicí za ženská práva a šiřitelkou osvěty. Přítelkyně britského prince Harryho, herečka Meghan Markle, nyní vnáší světlo do tak tabuizovaného problému, jakým je menstruace u indických žen.

Na první pohled pro Evropana téma trochu z ruky, ale ve skutečnosti se stigmatizace menstruace týká jen v Indii sto třinácti miliónů dospívajících dívek ve věku 12-14 let.

"Tento rok jsem cestovala s organizací World Vision do Dillí a Bombaje, abych se setkala s indickými dívkami, jež jsou právě kvůli menstruaci stigmatizovány. Chtěli jsme je v tomto směru trochu vzdělávat," sdělila herečka v rozhovoru pro Time.com.

"Mnoho dívek v Indii se za své tělo v období menstruace stydí a nechce kvůli tomu chodit ani do školy. Místo vložek totiž musejí používat hadry a nemohou se zapojit do školních sportovních aktivit. Nemají tam žádné koupelny, kde by se mohly omýt, proto chodí v tomto období raději za školu," pokračovala princova přítelkyně a pozastavovala se nad tím, jak je vůbec možné stigmatizovat věc, která tak přímo souvisí s příchodem nového života na svět. Její snahou je nyní hlavně podpora vzniku organizací, které by v tomto ohledu dívky vzdělávaly.

Dnes pětatřicetiletá Meghan Markle se s Harrym stýká již téměř rok, což potvrdil britský princ i ve svém prohlášení. U nás je známá především ze seriálu Kravaťáci.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám