Hlavní obsah
Článek

Nešťastné lásky, pokusy o sebevraždu, deprese, ale také obrovská sláva a obdiv! To vše se houpalo na miskách životních vah zpěvačky Dalidy, jejíž popularita brzy po startu kariéry překročila hranice Francie. Právě tam je tato žena i třicet let po své předčasné smrti skutečnou modlou.

Dalida se sice narodila v Káhiře, ale v žilách jí po rodičích kolovala italská krev. Jako mnoha jiným dívkám v padesátých letech, i jí k první popularitě dopomohly soutěže krásy. Uspěla hned ve dvou. Poté, co se v jednadvaceti letech stala Miss Egypt, přišly první nabídky na filmování. Už v prvních filmech nejen hrála, ale i tančila a zpívala. Na sklonku roku 1954 se rozhodla dobýt Paříž. Po prvních vystoupeních v kabaretech přišla na řadu legendární pařížská Olympie, kde jí publikum brzy padlo k nohám.

Od konce padesátých let byla Dalida megahvězdou evropského měřítka. Zpívala bezchybně francouzsky, německy, italsky, anglicky i dalšími jazyky. Na výsluní popularity se udržela celé dvě dekády a prodala více než sto miliónů desek. V její diskografii najdete popové songy, rokenroly, balady, šansony i disko hity. Sluší se zmínit alespoň píseň Je suis malade, kterou u nás všichni znají z repertoáru Marie Rottrové, duet s Alainem Delonem Paroles, paroles nebo taneční hit Gigi l´amoroso. Pravidelně vystupovala v televizi a koncertovala po celém světě. V roce 1977 během svého turné navštívila i Československo, kde dvakrát vyprodala Lucernu do posledního místa.

Zatímco hudební kariéra Dalidy šlapala na plné obrátky, její soukromý život byl strastiplný od samého začátku. Manželství s ředitelem rádia Morissem, za nějž se provdala v roce 1961, se rozpadlo velmi brzy a Dalida už se nikdy znovu nevdala. Vášnivý milostný románek s italským zpěvákem Luigim Tencem skončil tragicky. Poté, co v lednu 1967 se společnou písní neuspěli na festivalu v San Remu, fešný Ital spáchal na hotelovém pokoji sebevraždu. Jeho bezvládné tělo našla právě Dalida. Zanedlouho se v jednom z pařížských hotelů pokusila o sebevraždu a otrávila se prášky. Dalším z partnerů byl například Richard Chanfray, který postřelil přítele zpěvaččiny hospodyně, měl i další opletačky se zákonem a několik let po rozchodu skončil také sebevraždou. V kuloárech se svého času také šuškalo o vztahu pěnice a prezidenta Mitterranda. Na chlapy měla Dalida zkrátka smůlu a zůstala bezdětná.

V polovině osmdesátých let začala její pěvecká kariéra stagnovat a vystoupení ubývalo. Zpěvačka také velice špatně nesla samotu a přibývající věk. Svou životní pouť ukončila dobrovolně 3. května 1987. Ve svém domě na Monmartru se předávkovala barbituráty. Zanechala pouze krátký vzkaz na rozloučenou: „Odpusťte mi, život je pro mě nesnesitelný“. Bylo jí pouhých čtyřiapadesát let.

Reklama

Další články

Načítám