Hlavní obsah
Článek

Někdo by možná asi řekl cosi ve smyslu, že „má ale neuvěřitelné štěstí!“, jenže málokdo by s ní patrně ve skutečnosti měnil! Šestadvacetiletá česká modelka s pohnutou minulostí je prý státem uznanou penzistkou a dostává také od správy sociálního zabezpečení přiměřenou rentu.

„V šestadvaceti letech jsem v plném invalidním důchodu. Je to kvůli mé schizoafektivní poruše (psali jsme zde – pozn. red.). Měsíčně dostávám deset tisíc korun. Ale opravdu věřím, že se budu moci vrátit k modelingu,“ řekla nám modelka Miriam Bittóvá, která má už s psychiatry bohaté zkušenosti.

„Nemocí trpím už od mé nešťastné cesty do New Yorku, to tehdy ale ještě nikdo nevěděl. Byla jsem dříve i na protialkoholním oddělení, kde ze mě udělali alkoholičku, jenže co se mi tehdy stalo, to souviselo už s mou nemocí a s její atakou. Teď beru nejlepší léky, co existují, a alkoholu bych se skutečně nedotkla,“ dušuje se Miriam, jež pevně věří, že její budoucnost bude zalitá sluncem.

U pacientů s schizoafektivní poruchou se střídají manické nálady s přehnanými očekáváními, megalomanií a nekritičností s depresivním útlumem, v němž mohou dokonce přicházet myšlenky na sebevraždu a sebeobviňování z věcí, které konkrétní člověk určitě zavinit nemohl. K tomu se však přidávají také poruchy myšlení.

Průběh nemoci bývá krátký, léčba je většinou úspěšná a obvykle postihuje pacienty staršího věku, jsou však ale i výjimečné případy, kdy lidé trpící touto chorobou duše získají i plný invalidní důchod jako Miriam. Léčí se kombinací antipsychotik a antidepresiv.

Reklama

Další články

Načítám