Hlavní obsah
Článek

Diváci Ulice jej znají jako Luboše, manžela svérázné Věrky Marečkové (Milena Steinmasslová), Rosťa Novák st. toho ale má na kontě samozřejmě mnohem víc. Sám o sobě říká, že je hercem vedlejších rolí, hercem pouličním i cirkusákem. Za sebou má ale nejen role, ale i plno těžkých chvil, které navíc kdysi utápěl v alkoholu. Promluvil o tom v pořadu Volejte Novu.

Novák mimo jiné říká, že je na stará kolena šťastný. Od života ale prý schytal pěkných pár ran. Brzy a záhy po sobě mu zemřeli rodiče, vyrovnat se musel i se ztrátou prvorozeného syna a také s tím, že práce mu nepadala do klína. Řešení problémů tehdy hledal v putykách. Je tak trochu paradoxní, že dnes je spojen s divadelní společností Cirk La Putyka.

Novák ví, že někdy je do kapsy víc než hluboko, a i když poznal chudé období, vzpomíná na něj rád. „Nemůžu říct, že by u mě stála štěstěna. Sedm let jsme jezdili bez auta, v podpaží paraván, tašky, kufry, děti s sebou... Byly chvíle, kdy nebylo do huby, ale všechno se překlenulo. Já mám pocit, že až ke stáru v důchodu se mi zúročilo to čekání,“ říká Novák starší, otec Rosti Nováka mladšího, kterého diváci Ulice také pamatují (jako Jáchyma).

Otevřeně povyprávěl i o tom, jak propadl alkoholu a že vůli léčit se v něm probudili jeho synové. „Vítek už si to nepamatuje, Rostík jo. Kluci mi přinesli kufřík a řekli: ‚Tati, jdi.‘ A to mě zlomilo, že tihle malí caparti mi dali kufřík a chtěli, abych odešel,“ vzpomněl na zlomový okamžik v životě Novák v reportáži, kterou Nova odvysílá v dnešním díle pořadu.

Reklama

Další články

Načítám