Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

Po dlouhém boji se zákeřnou nemocí odešel na věčnost renomovaný britský herec John Hurt. Navzdory špatnému zdravotnímu stavu stál až do posledních chvil před kamerou.

Lékaři Johnu Hurtovi rakovinu slinivky břišní diagnostikovali už v roce 2015, herec však v pracovním tempu nepolevil. Stačil dokončit většinu svých nasmlouvaných závazků včetně životopisného filmu Jackie, který pojednává o bývalé první dámě USA Jacqueline Kennedy.

Výpravný snímek, v němž John Hurt ztvárnil svou poslední roli jako kněz, bude v únoru usilovat o tři Oscary. Akademie může ocenit herečku Natalii Portman i tvůrce hudby a kostýmů.

Kariéra Johna Hurta byla velmi bohatá, na plátně a v televizi stačil ztvárnit kolem dvou stovek rolí. Nejznámější jsou jeho výkony ve filmech Půlnoční expres a Sloní muž, díky nimž se dočkal oscarových nominací. Mnohem úspěšnější byl v rodné Velké Británii, kde obdržel tři ceny BAFTA včetně té za celoživotní dílo.

Legendární herec byl oblíbencem kontroverzního režiséra Larse von Triera, který jej obsadil do svých filmů Dogville, Manderlay a Melancholia. Bohaté zkušenosti však měl i s komerční kinematografií. Stal se součástí ságy o Harrym Potterovi a zahrál si v komiksové adaptaci Hellboy i posledním dobrodružství Indiany Jonese. V Praze společně s Chrisem Evansem a Tildou Swinton natočil postapokalyptický snímek Ledová archa.

Hurt se stačil celkem čtyřikrát oženit, naposledy v roce 2005 za producentku Anwen Rees-Myers. Ze tří předchozích krátkých manželství bylo nejnadějnější to s Jo Dalton, která mu porodila syny Nicolase a Alexandera.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám