Hlavní obsah
Článek

V sobotu zesnulý Michal Pavlata (†71), kterého patrně zabila zákeřná nemoc, se sice moc neobjevoval ve filmech, režiséři ho bůhvíproč přehlíželi, ale v rozhlase byl pán. „V pozoru před ním stáli i slavní herci,“ řekl Super.cz jeho spolupracovník. Přečtěte si na jeho vzpomínky na kumštýře, kterého diváci znají především z tisíců dabingových rolí!

„Myslím si, že by v souvislosti s úmrtím Michala Pavlaty stálo za to zmínit, že byl nejen divadelní herec a dabér, ale také naprostý mistr rozhlasového herectví, což je hodně specifická disciplína a ne každý ji umí,“ řekl Super.cz rozhlasový režisér Luboš Koníř.

Ten s Pavlatou naposledy pracoval loni v dubnu, natáčení se muselo kvůli hercovu zdraví několikrát přesouvat.

„Když přišel, mí kolegové, ale i herci před ním stáli v pozoru a s mírnou úklonou. Včetně takového Ivana Trojana. Všichni moc dobře věděli, koho měli před sebou. Byl skutečně naprosto brilantní,“ chválí zesnulého herce režisér.

Podle něj ne každý má dar rozhlasového herectví, například takový slovutný Rudolf Hrušínský s ním měl potíže, přestože v divadle nebo před kamerou byl nepřekonatelný.

„Michal natočil například známou audioknihu Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. A je to díky jeho hlasu mistrovské dílo,“ připomíná Koníř.

Že by byl Pavlata nemocný, na to si nikdy nestěžoval, nešlo to ale přehlédnout.

Ztrácel se bohužel před očima. Každý měsíc měl snad o půl kilogramu méně. Říkal, že nikdo neví přesně proč, ale myslím si, že o tom spíš jen nechtěl mluvit, patrně se tím užíral uvnitř. Měl chronickou obstrukční plicní nemoc. Poslední dva roky proto několikrát přestával a znovu začínal s kouřením. To pak nedělal skoro nic jiného,“ uvedl „rozhlasák“, který s Michalem Pavlatou zažil spoustu zábavných chvil.

„Herci v rádiu jsou špatně placení, tak říkal, aby mu peníze vůbec neposílali a dali to na Chartu 77. Pobavil i při natáčení. Když si potřeboval odkašlat, navázal na to okamžitě slovy: ‚A toto byl Hlen Miller‘,“ dodal režisér.

Reklama

Další články

Načítám