Hlavní obsah
Článek

Vánoční svátky u Jitky Čvančarové (46) a Petra Čadka budou tradiční a rodinné. Před Štědrým dnem se nám jedna z nejvíc obsazovaných českých hereček současnosti svěřila, jaké obyčeje dodržují a k čemu s manželem vedou dceru Elenu Emílii.

„U nás je to hodně o tradicích. Já tvrdím, že bez tradic kulturně vyhyneme. I taková nejběžnější věc, jako zpívání vánočních koled, mi přijde hodně důležitá a vztahotvorná,” rozpovídala se Jitka během výběru vánočních dárků v showroomu šperků u kamarádky Pavlíny Němcové.

V rodině herečky se dodržuje celá rada tradičních zvyků. „Na pečení vánočního cukroví pracuje vždy celá rodina, i když je pravda, že tatínci někdy jen uždibují těsto, tak i to má svůj význam. Svazujeme nohy u štědrovečerního stolu, vyhazujeme kosti od kapra ke stromům, aby plodily, na stole nechybí pečená vánočka a pecen chleba. Rozkrajujeme jablíčka, pouštíme svíčky. Na druhý svátek vánoční chodíme zpívat Rybovu mši vánoční,” říká Jitka, kterou k celé řadě obyčejů už sama nabádá skoro pětiletá dcerka Elenka. „Je skvělé, že spoustu tradic už dělá sama, to je moc hezké, z toho mám radost,” uvedla dojatě Jitka Čvančarová.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám