Hlavní obsah
Článek

Módní svět přišel o jednu z největších osobností současnosti. Ve věku pětašedesáti let včera po rok trvající nemoci zemřela Franca Sozzani.

Drobná žena s blond kučeravými vlasy byla nejdéle sloužící šéfredaktorkou italské mutace Vogue. V čele tohoto magazínu strávila téměř třicet let. Její jméno sice není známé na mezinárodním poli tak jako jméno její kolegyně a mnohaleté osobní přítelkyně Anny Wintour, rozhodně se dá ale označit za giganta italské módy.

Právě její dlouholetá osobní přítelkyně Wintour ji označila za nejtvrději pracujícího člověka, kterého v životě poznala.

Sozzani byla na pozici vůdkyně italské módní bible skutečnou průkopnicí a do povrchního světa módy vnesla problematiku vnímání vlastního těla a genderovou politiku.

V roce 2005 přišla s číslem s modelkami s černou pletí, které muselo být pro velký zájem třikrát dotištěno, o tři roky později toto zopakovala s ’plus size‘ modelkami. V roce 2014 zase ve svém čísle upozornila na problematiku domácího násilí zobrazením modelek. „Móda není ve skutečnosti o šatech. Je o životě,” řekla jednou.

Franca Sozzani velmi často a ráda využívala k práci české modelky, ať už to byly hvězdy zlaté éry jako Eva Herzigová (51), Tereza Maxová (52) a Karolína Kurková (40) nebo z mladé generace, například Barbora Podzimková.

„Jsem velmi hrdý na to, že se pod jejím vedením do jejích edicí dostalo víc jak deset mých českých a slovenských modelek. Na ikonické obálce byly tři: Linda Vojtová, Kristina Chrasteková a Denisa Dvořáková,” nechal se slyšet ředitel modelingové agentury Elit Saša Jány, který se měl se Sozzani naposledy tu čest setkat na světovém finále Elite Model Look.

V posledních letech se Sozzani několikrát objevila a pracovala v Česku. Naposledy navštívila Prahu před dvěma lety, kdy přivezla modely světových módních domů kvůli přehlídce Fashion For Kids své přítelkyně Terezy Maxové.

Okamžitě poté, co se světem rozletěla zpráva o úmrtí módní ikony, začaly vyjadřovat soustrast další hvězdy světa módy.

„Její neuvěřitelný přínos módě bude obrovsky chybět,” uvedl módní návrhář Marc Jacobs. Karolína Kurková (40) na sociální síti Instagram zveřejnila fotku svíčky, kterou pietně zapálila, soustrast zde v italštině projevila Eva Herzigová a Tereza Maxová zde zase napsala: „Velmi mi chybíš.”

Reklama

Další články

Načítám