Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Tak takovou vlnu nenávisti nezažil snad ještě nikdy žádný český umělec. Radek Banga (41) z Gipsy.cz si „dovolil“ vyjádřit svůj občanský postoj, když při Slavících vypískal kontroverzní skupinu Ortel a na protest pro jejím textům dle něj roznášejících nenávist k menšinám opustil sál. Za to mu nyní prý „čeští vlastenci“ drsně dávají najevo, že se mu brzy stane něco velmi ošklivého!

„Vyhrožují mi plynem, pověšením, cyklonem B, nevím, čím ještě. Ok, tak se předvedli,“ říká Banga, jemuž se sešlo kolem čtyř tisíc urážlivých reakcí na jeho kritiku Ortelu, kterou slovně potvrdil i na sociální síti.

Banga naprosto bez mrknutí oka říká, že bylo třeba se ozvat, aby skupiny jako Ortel nebyly považované jako něco normálního.

„Řekl bych, že nevědomky se na Slavících bohužel tleskalo nacistům. Tomáš Hnídek je v Plzni znám už velmi dlouho jako ultrapravičák, nacionalista. Nelíbí se mi, co říká v textech, nelíbí se mi jeho úzké propojení s ultrapravicí. Byl vyfocen, jak pochoduje s nacisty na protiromských a protiuprchlických demonstracích. Velmi dobře se zná s nejtvrdším jádrem neonacistů u nás,“ tvrdil v pořadu DVTV lídr Gipsy.cz.

Připomíná, že Hnídek je inteligentní, takže chápe, že musí psát texty v mezích zákona.

„Xenofobní lidé se to naučili. Všechno vypadá legálně. Je ale třeba umět poznat symboliku. Skutečné, pravé, zdravé vlastenectví s nenávistí vůči etnikům či jiným skupinám ale nemá nic společného. Vlastenka byla pro mě třeba Božena Němcová,“ dodává s tím, že je třeba přestat mlčet.

I před sedmdesáti lety se prý mlčelo vůči nenávisti a pak to skončilo hrůzovládou Adolfa Hitlera.

Reklama

Další články

Načítám