Hlavní obsah
Článek

Ač k ní byl osud nespravedlivý a na její životní pouti jí vyměřil málo času, zanechala po sobě nesmazatelnou stopu. Řeč je o všestranné herečce a zpěvačce Laďce Kozderkové (†37), která do hereckého nebe po statečném boji s rakovinou odešla přesně před třiceti lety.

První hudební nahrávku natočila Laďka ve dvanácti letech v rodném Brně. Po svém příchodu do Prahy na konci šedesátých let, kdy se stala členkou Divadla Rokoko a začala vystupovat v televizi, se dostala brzy do povědomí lidí jako zpěvačka s obrovským hlasovým rozsahem.

Jen málo hereček a zpěvaček mělo tak univerzální talent jako Laďka Kozderková. Zpívat mohla v podstatě jakýkoli hudební žánr a excelovala v rolích komických i dramatických. Brzy se její doménou stal muzikál. Její domovskou scénou bylo od roku 1973 Hudební divadlo Karlín.

„Laďka Kozderková je muzikálová hvězda, která ve střední Evropě nemá obdoby, ale která se bohužel nemůže vykázat onou potřebnou popularitou, jakou by si zasloužila. Kdyby však měla stejnou slávu a příležitost jako jiné, chodilo by se na ni jako na Streisandovou,“ cituje Pavel Bár hudebního skladatele Jindřicha Brabce ve své knize Hudební divadlo Karlín: Od varieté k muzikálu.

Slibně se rozvíjející kariéru nejen na divadle, ale i v televizi a filmu bohužel přerušila rakovina. Na jevišti karlínského divadla stála těžce nemocná Laďka až do poslední chvíle, kdy to bylo možné. Se svými diváky se loučila měsíc před smrtí jako Judita Čuprová v muzikálu Zvonokosy.

Krátce před smrtí si sama vyčistila svůj hrob. „Na hřbitově mě poslala pro vodu a začala hrob čistit a drhnout. A já jí říkal: ‚Ty ses zbláznila! Proč to děláš? Já to udělám. Odpočiň si, sedni si na lavičku.‘ Ona říkala: ‚Ne, ne, ne, já si to udělám, poněvadž chci do čistýho,‘ “ prozradil po letech její manžel Vlastimil Bedrna, který po jejím boku stál šestnáct let.

Laďka při bolestech zpívala ještě krátce před smrtí v nemocnici. „Ji bylo slyšet až do čtvrtého patra a do přízemí. Myslím, že to byl nejkrásnější a zároveň nejstrašnější koncert v jejím životě, protože všichni věděli, že zpívá naposledy,“ vzpomínala dcera Lada. Do hereckého nebe Laďka Kozderková odešla 17. listopadu 1986 ve věku 37 let. Její první dlouhohrající deska vyšla až po její smrti.

Reklama

Další články

Načítám