Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

To, že je Petra Nesvačilová (38) šikovnou herečkou, je všeobecně známo. Fakt, že vystudovala Katedru dokumentární tvorby na FAMU a je osobitou režisérkou, už tolika lidem známý není. Minulý týden měl v pražském Kině pilotů premiéru její nový dokument Zákon Helena. Jeho ústřední postavou je policistka Helena Kahnová, která svého času pomohla se svým kolegou Tomášem Gregorem rozkrýt a pozatýkat takzvaný Berdychův gang.

„K tématu filmu mě přivedla kamarádka a kolegyně Hanka Vagnerová v době, kdy jsem hledala téma pro svůj další dokument. Seznámila mě s Helenou. Daly jsme si schůzku v kavárně, povídaly jsme si a já zjistila, že je to osobnost s opravdu zajímavým osudem,“ popisuje seznámení se svou hrdinkou, která dnes pracuje u cizinecké policie.

„Původně jsem si myslela, že natočím portrét. Nakonec jsem se napojila i na bývalé zločince a začala s nimi komunikovat. Myslím, že se nám povedlo ukázat, že hranice mezi obyčejným životem a podsvětím může být velmi tenká,“ popsala Super.cz vznik dokumentu Petra.

Herečka a režisérka při natáčení, které trvalo čtyři roky, zažila okamžiky, kdy jí nebylo právě hej. „Musím se přiznat, že při komunikaci s někdejšími gangstery mi nebylo moc dobře. Jeden z nich mi v určitou chvíli dokonce začal vyhrožovat likvidací,“ přiznala.

Zákon Helena byl letos zahajovacím filmem na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě a už zítra večer jej můžete vidět v televizní premiéře na ČT2. „Teď je taková praxe, že se film společně s premiérou v kinech uvede i v televizi. Pak nastoupí cestu artovými kiny po celé České republice,“ dodala závěrem Petra.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám