Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Báru Basikovou (61) a Dana Bártu spojila bolest, zní část titulku k informacím zaslaným organizací Debra. A skutečně se to i takto dá říct. Zpěváky, které fanoušci znají mimo jiné z Ježíše, spojilo téma nemoci motýlích křídel - vedle dalších známých osobností se objeví na snímcích nového kalendáře Debry, který je součástí kampaně na podporu lidí trpících zmíněnou nemocí. Každá z fotografií kalendáře odkazuje k nějakému aspektu choroby.

„Pokud může mé jméno a má tvář pomáhat lidem, kteří pomoc potřebují, nemůžu říct ne. A nemoc motýlích křídel je tak vážná a křehká záležitost… A mohla potkat mne nebo moje děti,“ říká ke spolupráci Basiková.

Ta se na snímku objeví v obklopení trnitých růží, které symbolizují nástrahy, jež na lidi s nemocí motýlích křídel čekají i ve zcela prozaických věcech - nejen při kontaktu třeba právě s květinou, ale i objetí může jejich křehké kůži ublížit a způsobit bolest.

Tématem Danovy fotografie je tíseň, a není prvním - Bárta Debru podporuje dlouhodobě. „Z nějakých důvodů se mě tahle nemoc víc, aniž bych věděl proč, dotýká. Soucítím s pacienty, jejich rodinami i příbuznými. Když už má někdo tu pitomou smůlu, že se narodí s nemocí motýlích křídel, může mluvit, svým způsobem, o štěstí, že se narodil v Česku. Díky EB centru v Brně, díky primářce Haně Bučkové a díky Debře totiž žijeme v zemi, která patří v péči o pacienty s tímto onemocněním, i jejich rodiny, ke světové špičce. A to je, při vší té pitomé smůle, dobré,“ říká.

Patronkou organizace je Jitka Čvančarová, autory již sedmého kalendáře jsou fotografka Bet Orten a režisér Jan Pavlacký.

Ve fotogalerii se podívejte na fotografie Báry Basikové a Dana Bárty, v úvodu článku pak na spot, v němž podporovatelé Debry recitují báseň Olgy Joklové, která nemoci loni podlehla.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám