Hlavní obsah
Článek

Bude se opakovat častá situace, kdy herci celý život nejen televizním divákům rozdávali radost, ale v penzi pak pomalu neměli ani na léky a často umírali v chudých podmínkách? Důstojné stáří českých herců se snažila před lety zachránit jejich asociace, když jim na České televizi „vynutila“ takzvané reprízné, částku za každé opakování pořadu nebo filmu, v němž hráli. Jenže hrozí, že herci nyní přijdou i o tohle malé přilepšení.

„Reprízné ve velkých seriálech jsou dobrý příjem, ale nyní se už podepisují smlouvy, kde už není. U pokračování ještě ano, ale když vzniká něco úplně nového, je to bez reprízného. Honoráře se jen mírně navýšily,“ řekl Super.cz jeden z nejobsazovanějších českých herců Igor Bareš.

„U pořadů, které vznikají ve vlastní výrobě České televize, sjednáváme s výkonnými umělci individuální smlouvy, a v nich může být takzvané reprízné řešeno vícero způsoby, konkrétní model toho, jak je odměna konstruována, odvisí od výkonného umělce a jeho dohody s Českou televizí,“ říká mluvčí televize Alžběta Plívová s tím, že do smluv mezi umělci a externími produkcemi nemůže nikdo z Kavčích hor mluvit.

Prezident Herecké asociace však upozorňuje, že herci by za každých okolností měli na reprízném ve vlastním zájmu trvat a na nic jiného nepřistupovat. Ani co se České televize týče, ani u externích produkcí.

„Externí producenti vytváří na herce nátlak s tím, že jim místo reprízného zvýší honorář. Někteří herci na to bohužel přistupují, ale je to o odpovědnosti každého z nich, aby to odmítl a trval na reprízném,“ uvedl Jiří Hromada.

Smlouva o reprízném byla před časem vypovězena, stále však po dohodě s ředitelem ČT platí, domlouvá se její nové znění.

Před rokem 2005 šlo o patnáct procent za opakování televizních filmů, seriálů a dabingových rolí, pak se ale reprízné snížilo na nynějších osm procent.

Prací, kterou herci jednou odvedou, se diváci mohou bavit klidně i sto let a více, takže nárok na malou opakovanou odměnu morálně asi mají.

Otázka je, jak jednání dopadnou. V poslední době to pomalu vypadá, že všechny seriály snad točí externí producenti, takže pokud v nové smlouvě nebude povinnost poskytovat reprízné zakotvena i pro ně, budou herci tam, kde byli i před lety, kdy žádné peníze za opakované odvysílání děl nedostávali a pak ve stáří opravdu někteří živořili.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám