Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Láska k hudbě ho málem zabila! Jeden z nejlepších českých kytaristů (tak už bývá označován pět desítek let) po náročném koncertním programu zkolaboval a skončil v nemocnici. Slavný Radim Hladík (69), chlapík, který kdysi spolupracoval s Vladimírem Mišíkem a hodně často hrál i s Jaroslavem Hutkou, má vážnou plicní chorobu, u níž bývá dožití maximálně pár let, a při čekání na nezbytnou transplantaci to přehnal s prací. Skončil na jednotce intenzivní péče.

Jeho fanoušci, a že jich má za svou kariéru požehnaně, se o něj vážně strachují. Má neléčitelné onemocnění, idiopatickou plicní fibrózu, jež má prakticky smrtelné následky. Pacienti neskutečně trpí: často lapají po dechu, bojují o kyslík a mají pocit, že se topí. Trpí také velkou únavou. Hladík je bývalý kuřák a ty občas tahle vzácná choroba postihuje.

Třináctého září odehrál s legendární kapelou Blue Effect náročný koncert na pražském Střeleckém ostrově, málem se mu to ale stalo osudným.

„Vykoledoval jsem si týdenní pobyt na JIPu v Motole. Musím zvolnit,“ uvedl kytarista. Ten už se od doby, kdy mu chorobu diagnostikovali, zásadně vyhýbá malým uzavřeným klubům, které jeho plíce nezvládají. A koncerty venku dosud dával jen s pomocí dýchacího přístroje. Tentokrát to ale už bylo pro jeho tělo příliš.

Kapela zrušila všechny koncerty na září a jen pevně doufá, že se její lídr dá brzy zdravotně do pořádku.

Hladík nedávno ohlásil, že se mu v boji s nemocí blýská na lepší časy.

„S radostí oznamuji, že jsem byl zařazen do transplantačního registru. Moc děkuji lékařům, kteří se o mě úžasně starají. Moc děkuji za podporu, která proudí ze všech stran,“ napsal na web bandu před čtrnácti dny.

Související témata:
Blue Effect

Reklama

Další články

Načítám