Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Archivy Státní bezpečnosti vydávají velmi zajímavá svědectví! Fízlové komunistické tajné policie se třeba v roce 1973 pověsili i na legendární Helenu Růžičkovou. Den, při kterém se o ni začali zajímat, měl pro ni vážný dopad. Dostala kvůli tomu vyhazov z práce. Herečka se tehdy zhroutila a skončila v psychiatrické léčebně.

Vše se odehrálo 28. září 1973. Několik lidí z Divadla Na Zábradlí zajelo na oběd do pražské vinárny u Golema, mezi nimi však byl i práskač. který o všem ochotně podával hlášení. A kdo ví, zda právě on byl iniciátorem toho, že se začaly ve velkém požívat panáčky, což mělo vážný dopad.

Růžičková si na základě dokumentů, které prostudoval Blesk, pod vlivem alkoholu pustila pusu na špacír. Povídala o setkání s bývalým poslancem Čestmírem Císařem z období před okupací v srpnu 1968, který jí měl říci, že brzy nastanou velké politické změny. „Do dvou let budou střílet komunisty,“ předpověděla prý Růžičková tehdy s tím, že několikrát vulgárně poslala komunisty do zadní části těla.

Jenže to nejhorší mělo teprve přijít. Pod vlivem alkoholu se jela do divadla připravit na představení Dámy s kaméliemi. Odvezl ji tam úmyslně agent estébáků. A začalo peklo.

„Růžičková je tak opilá, že ze sebe strhává šaty, sprostě nadává a padá ze schodů,“ volali režisérovi Gillarovi z divadelního stánku s tím, že představení se musí zrušit. Ten to ovšem odmítl. Jenže když dorazil do divadla, dozvěděl se, že silně alkoholem opojená herečka stihla mezitím už i zdemolovat maskérnu.

Samotné představení dopadlo neslavně. „Vše probíhalo normálně do doby, kdy na jeviště vstoupila Růžičková. Ta se na jevišti potácela, blábolila neustále něco o p****i a jiné nesrozumitelné nadávky. Nakonec upadla do klavíru,“ stojí v hlášení StB.

Růžičkovou srazilo na kolena to, že coby silně otylá brala prášky na hubnutí, na které se ale nesmí pít.

Na představení si stěžoval zájezd dělníků, na základě svědectví dostala Helena Růžičková výpověď z divadla a na tehdejší dobu velkou pokutu. Zhroutila se a na tři měsíce skončila v psychiatrické léčebně. Režiséra Gillara komnisté potrestali zákazem činnosti.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám