Hlavní obsah
Článek

Už několik desetiletí patří k našim nejoblíbenějším herečkám, publicitě se brání, rozhovory neposkytuje a role v televizi si pečlivě vybírá. Křehká dáma Jana Preissová patřila svého času k našim nejkrásnějším herečkám. Dnes stále zůstává věrná divadlu. V televizi jsme ji mohli ke škodě všech naposledy vidět před třemi lety v televizním cyklu Nevinné lži.

Ale pojďme na začátek. Tu první velkou filmovou roli dostala ještě jako devatenáctiletá studentka herectví Jana Drchalová. V Menzelově filmovém přepisu Vančurova Rozmarného léta (1967) si zahrála provazochodkyni Annu, která jako magnet přitahovala pohledy všech přítomných pánů.

Už tehdy budoucí hvězda zaujala nejen herectvím, ale i půvabnou tváří a přitažlivou tělesnou schránkou. To koneckonců nejlépe dokládá i fotografie z filmu, od jehož natáčení uplyne příští rok neuvěřitelných padesát let.

Ač mohla mít Jana Preissová v následujících letech po vzoru Jany Brejchové našlápnuto ke kariéře opravdové filmové hvězdy, nestalo se. Na role ve filmu neměla takové štěstí. Zajímavější nabídky přicházely z televize. Komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny jí zajistily popularitu, která přetrvává dodnes. Všem, kteří mají právě tuhle herečku rádi, tak zbývá jen věřit, že ji zase brzy v nějaké nové roli uvidí...

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám