Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Nesmrtelný zpěvák Václav Neckář (80) se bude muset podrobit operačnímu zákroku. Zlobí ho srdce a odborníci z pražského IKEMu se mu ho pokusí srovnat. Ležet bude na oddělení, kde před osmi měsíci zesnula jeho manželka.

„Příští týden musím podstoupit srdeční katetrizaci,“ řekl Blesku Neckář bez dalších podrobností. Zákrok se provádí tak, že se například z třísla nebo ze zápěstí zavede do různých částí srdce hadička (katetr). Jde o vyšetření, které se používá ve chvílích, kdy je potřeba zjistit, co pacientovi je.

Provádí se pod rentgenem a zavádí se kontrastní látky, aby si lékař mohl zobrazit tepny zásobující srdeční sval. Může se stanovit závažnost nedomykavosti srdeční chlopně nebo jejího zúžení (léčí se nafouknutím balónku, případně zavedením drátěné trubičky čili stentu, jenž brání novému zúžení nebo uzavření cévy). Lze také lépe diagnostikovat arytmii, se kterou má zpěvák už léta potíže. Katetrizace u něj může ale odhalit i jiné srdeční potíže.

Vyšetření není bolestivé, při zákroku dochází ke komplikacím jen velmi výjimečně a pak je nutné přistoupit k okamžitému dalšímu lékařskému zákroku.

Všichni doufají, že Neckář bude brzy v pořádku a bude moci 13. srpna vystoupit na plánovaném koncertu v Rožnově pod Radhoštěm.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám