Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Tolik se těšil, až si zahraje v novém seriálu České televize, místo toho ale po natočení prvního dílu musel filmařům smutným hlasem sdělit, že to zdravotně nedá! Legendární prchající vrchní Josef Abrhám (†82) odstoupil od smlouvy kvůli vážným zdravotním problémům.

Jednalo se o nejdražší český seriál všech dob Já, Mattoni, Abrhám měl hrát lékaře Josefa von Löschnera, přítele Heinricha von Mattoniho. Dokonce už i natáčel, ale pak ho zradilo zdraví a všem plánům byl konec. Muselo to být opravdu vážné, protože herci jinak takovou práci dají téměř i se smrtí na jazyku.

„Natočil na podzim 2014 jeden díl a pak odstoupil od smlouvy. Objasňoval to tím, že má údajně potíže se srdcem, které se mu objevily po smrti Pavla Landovského,“ cituje Aha! režiséra seriálu Marka Najbrta. S Landovským, který si měl v seriálu také střihnout roli, byl Abrhám velký kamarád a jeho smrt ho těžce zasáhla.

Jeho roli nakonec převzal Vladimír Kratina.

Ale Abrhám nebyl jediný, kdo ze seriálu odešel. „Na začátku tam byl v roli starého Mattoniho Jiří Bartoška, který posléze musel z projektu odstoupit (léčil se tehdy s rakovinou mízních uzlin – pozn. red.), takže pak byl logická volba Alois Švehlík,“ uvedl Najbrt.

Filmařům to přidělalo velké starosti. Musely se přetáčet náročné scény, stálo to hromadu peněz, filmařům se ale přesto podařilo dodržet rozpočet kolem sta miliónů korun za třináct dílů.

Jak je na tom Abrhám se zdravím momentálně, se neví, s novináři prakticky nekomunikuje. V pokračování pohádky Anděl Páně 2 si ale zahrál svatého Jsefa, stejně jako uzdravený Bartoška, který se zhostil role pánaboha. Objevil se i v nedávno uvedeném snímku Jak básníci čekají na zázrak. Na příští rok se chystá premiéra pohádky Princ Mamánek s Janem Budařem v hlavní roli prince, jemuž hrají rodiče právě Josef Abrhám a jeho žena Libuše Šafránková. Zdá se tedy, že zdravotní potíže snad byly zažehnány.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám