Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

K letošním 85. narozeninám dostane Jiřina Bohdalová (92) ještě jeden opožděný dárek. Tak, jako si ji loni odnesla z karlovarského filmového festivalu o deset let mladší Iva Janžurová (82), i "Bohdalka" si převezme cenu za celoživotní přínos naší kinematografii.

I když paní Jiřinu znají diváci hlavně jako komičku, nesmíme zapomenout na stěžejní díla české kinematografie, v nichž hrála v 60. letech. Patří mezi ně filmy Hvězda zvaná Pelyněk anebo legendární Ucho, v němž oslnila po boku svého bývalého životního partnera Radoslava Brzobohatého (†79). Tento snímek se po sametové revoluci uváděl dokonce na festivalu v Cannes.

Právě promítáním Ucha, které v Městském divadle slavnostně uvedla, zahájila Bohdalová pobyt v Karlových Varech. Herečka zde nebyla pět let, měla smíšené pocity, že se festivalu účastní pouze okruh vyvolených. Nyní ale pozvání ráda přijala.

Reklama

Další články

Načítám