Hlavní obsah
Článek

Adina Mandlová (†81) byla už na samém počátku třicátých let jako modelka věhlasného pražského salónu Rosenbaum velice cílevědomé stvoření. Za filmovou slávou si šla houževnatě od okamžiku, kdy poprvé svými velkými hnědými kukadly v kavárně Slávie uhranula tehdy populárního Huga Haase, po jehož boku se začala seznamovat s pražskou smetánkou.

Haas ji jako svou přítelkyni začal prosazovat do prvních velkých rolí u filmu a vštěpovat jí základy herectví. Mandlová, k jejímž devízám patřil v té době pouze atraktivní zjev a fotogenický obličej, se učila rychle. Rostla od filmu k filmu a na rozdíl od většiny svých souputnic na plátně působila absolutně civilně a přirozeně.

Po rozchodu s Haasem se její herecká kariéra začala rozbíhat k náročnějším komediálním i dramatickým hereckým úkolům. Dva roky před válkou už Adina patřila k nejobsazovanějším herečkám. V prvním válečném roce byla po uvedení snímků Holka nebo kluk, Kristián nebo Kouzelný dům naší neoblíbenější hvězdou.

Na to, jak se herečka pověstná svou prořízlou pusou a ironickým humorem během své aktivní filmové kariéry u nás měnila od filmu k filmu fyzicky, se podívejte ve fotogalerii. Právě dnes si připomínáme pětadvacet let od chvíle, kdy Adina Mandlová vydechla ve věku 81 let v příbramské nemocnici naposledy.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám