Hlavní obsah
Článek

Když se šestiletá Jiřinka v roce 1937 objevila ve filmu Pižla a Žižla hledají práci, bylo zřejmé, že se zrodil komediální talent. Bohdalová dosud ztvárnila více než 300 filmových i televizních rolí. A to její kariéra ještě zdaleka není u konce.

Vitální herečka Jiřina Bohdalová (92) dnes slaví 85. narozeniny, ale před kamerou je stále jako doma. U příležitosti životního jubilea si zahrála v televizním filmu Každý milion dobrý a letos ji uvidíme ještě v pohádce Anděl páně 2. Na herečku pamatovali i organizátoři karlovarského festivalu, kde letos převezme cenu od Jiřího Bartošky (77).

Do světa pohyblivých obrázků to Jiřinu Bohdalovou táhlo už od dětství, kdy ji inspirovala maminka působící v ochotnickém divadle. V dětských rolích se tak osvědčila, že na pokraji dospělosti zvládala natáčet i pět filmů ročně. Hvězdou první velikosti byla už v 60. letech, kdy zazářila v komediích Bílá paní a Světáci i muzikálu Dáma na kolejích, ve kterém si zahrála se svým pozdějším manželem Radoslavem Brzobohatým (†79). Oba herci se setkali i ve dramatu Ucho, které skončilo v trezoru.

Komediální talent Bohdalová následně uplatnila například ve filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Díky svému výraznému hlasovému projevu se uplatnila i v pohádkovém žánru. Dětské publikum dodnes obdivuje jejího Rákosníčka i Křemílka s Vochomůrkou.

Po revoluci Bohdalová bodovala především na televizní obrazovce, ale na počátku 90. let stačila posbírat dva České lvy za herecké výkony v pohádce Nesmrtelná teta a dramatu Fany, kde ztvárnila hendikepovanou sestru Jiřiny Jiráskové (†81). K jejím nejvýraznějším počinům posledních let patří snímek Vrásky z lásky, v němž se opět před kamerou setkala s bývalým manželem Radoslavem Brzobohatým, který krátce po premiéře v roce 2012 zemřel.

Důkazem toho, že herecký talent Jiřiny Bohdalové je dědičný, je její dcera Simona Stašová (69), která jde ve stopách své slavné matky.

V galerii najdete Jiřinu Bohdalovou v devíti legendárních rolích.

Reklama

Další články

Načítám