Hlavní obsah
Článek

Osmnáct měsíců po smrti legendárního hudebního skladatele Petra Hapky (†70) už je jasné, kdo co dostane z jeho rozsáhlé pozůstalosti. Nedostalo se jen na sedm jeho dětí, ale i na muzea nebo jeho věrného parťáka, textaře Michala Horáčka.

Umělec byl plodný nejen jako muž, ale i jako sběratel. A tak není divu, že se o dědictví po něm podělí jeho blízcí i instituce.

„Pořádání pozůstalosti Petra Hapky není triviální činnost. Jak by mohla být, když po celý život vášnivě hromadil předměty rozměrné – jako třeba vrtuli dvojplošníku, auto ze třicátých let nebo vycpaného buvola afrického – i titěrné?“ napsal Horáček na svou sociální síť.

„Jsem rád, že to, co pro každého z nich představuje na tátu výraznou vzpomínku, si přebírají jeho synové a dcery. A stejně tak mě těší, že mnoho se dostane do muzeí, třeba do sbírek Technického muzea a jeho oddělení hodin a jiných přístrojů,“ naráží textař na proslavenou sbírku Hapky.

„Nezakrývám radost, že i na mě se dostalo. Je to jen pár listů papíru, ale... Mám teď doma první podoby svých textů, které pak Petr zhudebňoval. Vesměs ještě napsané na psacím stroji,“ rozplývá se Horáček, který ukázal původní text písně S cizí ženou v cizím pokoji. Na papír zanesl Petr Hapka svůj hudební nápad a pro miliardáře Horáčka to má větší hodnotu, než všechny majetky světa.

Reklama

Další články

Načítám