Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Pavla Kikinčuka (56) znají diváci z nováckého seriálu Ordinace v růžové zahradě 2, kde hraje ředitele nemocnice Štěpána Hejduka. Ještě jako mladík zářil v Troškově komedii Slunce, seno, jahody, kde si zahrál Šimona Pláničku. To bylo před třiatřiceti lety.

Rodák z Hradce Králové je ale i velmi úspěšný divadelní herec. Na prknech Činoherního klubu ztvárnil celou plejádu rolí, a tak není divu, že nechybí ani v nové inscenaci Jana Kačera Svatba pozdního léta, která vznikla u příležitosti padesáti let od založení divadla.

V Kačerově hře jsou zaznamenány autentické poznání a moudrost jednoho života. Zčásti autobiografický text mnoha poloh a velké výpovědní síly je napsán poetickým, dramaticky účinným jazykem. Režisér zasadil děj do venkovského hotýlku. V něm se coby svatebčané scházejí herci, kteří postupně odkrývají své životní peripetie a osudy.

Společně s Kikinčukem se na jevišti objeví i Nela Boudová, Zuzana Bydžovská, Václav Šanda, Zuzana Stavná a i samotný režisér Jan Kačer, který se coby herec vrací na jeviště Činoherního klubu po čtyřiceti letech. A dle jeho slov si to i na prahu osmdesátky náležitě užívá.

„Vrchlickému říkali v padesáti velebný kmete, Štěpánek hrál v šedesáti pěti dědky, a já tady teď v osmdesáti hraju a tvářím se, že to je normální. A navíc se mi otevřely ještě dveře, o kterých jsem neměl tušení. V těch osmdesáti člověk vidí svět, který do té doby neviděl. Bez ctižádosti, bez touhy vyniknout, bez zlodějství, bez zlejch úmyslů, a najednou máte ten život jako by sladkej. A najedou vidíte svět jinak, než jste ho viděli ve třiceti. Líbí se vám i ženský, ale nejenom proto, že mají hezký těla, ale pro něco jinýho. Máte rád jiný kamarády, vážíte si lidí, který tady už nejsou, je to fantastický objev,“ svěřil se na tiskové konferenci Kačer, díky němuž se v Činoherním klubu objevuje autorství, jež bylo silně zastoupeno v jeho počátcích. Premiéra nové inscenace se koná 19. února.

Reklama

Další články

Načítám