Hlavní obsah
Článek

Asi největší spor okolo nového filmu Lída Baarová se mezi kritiky a také diváky strhl ohledně toho, jak moc šťastné rozhodnutí bylo obsadit do role jedné z největších zrůd světové historie Adolfa Hitlera herce Pavla Kříže. Chlápek s pomněnkovýma očima, kterého mají snad všichni zafixovaného jako Šafránka z Básníků, od začátku nebyl rád za pozornost, které se mu dostávalo, teď ale promluvil. O Hitlerovi si myslí, že byl velmi komický! Mrkněte do galerie a hlasujte v anketě na konci článku.

Jedni říkají, že se role zhostil se ctí, druhým se nelíbí. Podle herce je to ale v pořádku.

„Na roli Hitlera jsem se připravoval, jak nejlépe to šlo. Viděl jsem hodiny dokumentů. Problém je, že existuje velmi málo snímků ze soukromého života bez oficiálních projevů. Několik jsem jich nakonec našel. Samozřejmě včetně těch známých záběrů, které natáčela Eva Braunová. Není pochyb o tom, že Hitler normální nebyl. V dokumentech, a to i v těch soukromějších, ale působí tak excentricky, že jsem se často až smál. Jako by parodoval sebe sama. Myslím, že právě to muselo lákat Chaplina. Je prostě tak přepjatý, až je komický,“ prohlásil Kříž. Sám se prý snažil vůdce Třetí říše neparodovat.

„Vyzdvihl jsem ale jeho excentričnost. Najít tu hranici bylo těžké. Podle někoho se to povedlo, podle jiného ne. Udělal jsem pro to ale vše a mám čisté svědomí,“ věří herec, kterého překvapilo, jak moc málo Češi hledí na kritiky, kteří povětšinou velkofilm Filipa Renče nešetřili, naopak ho spíše unisono ztrhali. Přesto do kin během premiérového víkendu přišlo velké množství diváků: sto patnáct tisíc lidí. S tím ani tvůrci nepočítali!

„Zdá se, že lidé názory kritiků naprosto ignorují, a to je zvláštní fenomén. Pokud v Kanadě napíše kritik zdrcující recenzi třeba na premiéru divadelní hry, může to být pro produkci polibek smrti. V České republice to neznamená vůbec nic,“ diví se.

I když si někteří myslí, že byl naštvaný, že se na něj kvůli roli Hitlera zaměřuje velká pozornost, on sám naznačuje, že to tak není. Dostalo se mu do rukou video vtipálků, v němž se Hitler ve slavné ukázce z Pádu třetí říše rozčiluje, že ho v Lídě Baarové ztvárnil právě on.

„Moc mě to pobavilo. Nevím, kdo to udělal, ale je to velmi vtipné. Povedlo se to,“ dodal.

Co říkáte na Pavla Kříže v Lídě Baarové v roli Hitlera?
Byl skvělý
86,4 %
Bylo to dobré, ale měli ho předabovat do němčiny!
3,4 %
Šlo to, ale pořád jsem viděl/a Šafránka z Básníků
2,1 %
Nelíbil se mi
3,5 %
Měli najít někoho ne tak "profláknutého"
4,6 %
Celkem hlasovalo 18384 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám