Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Američanka Ciera Swaringen dokázala udělat ze své jinakosti, kvůli níž musela celé roky poslouchat kruté narážky spolužáků, svou přednost. Devatenáctiletá dívka z Rockwellu v Severní Karolíně má po těle i obličeji rozesety stovky mateřských znamének. Ciera se však s nimi nejen naučila žít, ale dokonce se je naučila mít ráda. „Každý jsme jiný a buďme na to pyšní,“ vzkazuje těm, kteří ji v dětství a během dospívání šikanovali.

Swaringen trpí vzácnou vrozenou chorobou známou pod názvem melanocytové névy. Ty představují nezhoubné kožní útvary různé velikosti vzniklé místním nahromaděním melanocytů, které se projevují odchylkou od normální barvy kůže (mají tedy odlišnou pigmentaci). Největší z nich přitom u Ciery zasahuje oblast od břicha až po stehna. Nemocí údajně trpí jeden člověk z půl miliónu.

Dívka za svůj život slyšela už nespočet narážek, vrstevníci ji posílali se umýt, protože je ‚špinavá‘, chlapeček v autobuse ji zase přirovnal ke strakatému psovi. O to větší oporu má však v rodině i obyvatelích svého rodného města.

„Když jsem začala chodit do školy, maminka mi řekla, že jsou má mateřská znaménka polibky od andílků, a já v to dodnes věřím,“ říká dívka, která je nyní na své tělo hrdá a prý vůbec neuvažuje, že by si své ‚andělské polibky‘ nechala odstranit.

Reklama

Další články

Načítám